НАЧАЛО Други

БРИКС: Над $4 милиарда се очаква да влезнат в икономиката на ОАЕ

октомври 13, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Над $4 милиарда се очаква да влезнат в икономиката на ОАЕ

След като получиха покана да се присъединят към икономическия съюз БРИКС, Обединените арабски емирства (ОАЕ) очакват значително увеличение на своя БВП с $4 милиарда до 2031 г.

Това увеличение е тясно свързано с неотдавнашното споразумение за всеобхватно икономическо партньорство (CEPA), подписано с Грузия.

Това споразумение е готово да донесе значителни икономически предимства на ОАЕ, като изпълнението му ще започне през първото тримесечие на 2024 г., както изтъкна д-р Тани ал Зейуди, държавен министър на външната търговия.

Световната общност следи отблизо растежа и напредъка на икономическия блок БРИКС. Влиянието му нарасна значително през тази година, като инициативите му за дедоларизация и икономическа експанзия придобиха значимост. Тези планове бяха задействани след обявяването им на годишната среща на върха през 2023 г.

Очаква се поканата на ОАЕ към БРИКС да доведе до увеличаване на БВП с $4 милиарда до 2031 г. Този подем е пряко свързан с неотдавнашното търговско споразумение с Грузия. Също така това разширяване на пазара обещава положителни икономически резултати както за ОАЕ, така и за алианса.

Д-р Ал Зейуди отбеляза:

Това предоставя огромна възможност за нашия износ, като през следващите пет години се предвижда износът за Грузия да достигне минимум $1.3 милиарда. Ръстът, на който станахме свидетели през последните две години, се предвижда да продължи.

Търговията с непетролни продукти между ОАЕ и Грузия ескалира до $481 милиона през миналата година. Министър Ал Зейуди отбеляза впечатляващия ръст от 115% в тази цифра.

През първата половина на 2023 г. търговията между двете държави възлиза на $225 милиона, което отразява 28% увеличение в сравнение с предходната година.

В крайна сметка повишеният икономически просперитет е на път да донесе ползи на целия колектив на БРИКС, особено с напредването на мисията му за намаляване на глобалната зависимост от щатския долар.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.