НАЧАЛО Други

БРИКС може да създаде CBDC да се конкуира със SWIFT

ноември 8, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС може да създаде CBDC да се конкуира със SWIFT

Блокът БРИКС, в който влизат Китай, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и други страни, полага все по-големи усилия да намали зависимостта си от щатския долар.

Изглежда, че те може би обмислят приемането на дигитална валута на централната банка (CBDC) като алтернатива на западната платежна система SWIFT. Този ход следва неотдавнашното приемане на дигиталните финанси в рамките на алианса, включително използването на дигиталния юан и въвеждането на базираната на блокчейн платформа BRICS Pay.

Проектите за CBDC се разработват от години, но техните трансгранични възможности и роля в международните финанси сега придобиват все по-голяма известност. БРИКС, като най-бързо развиващия се икономически съюз, изглежда е готов да оглави този процес. По-специално, ключова инициатива, наречена mBridge, се ръководи от Китай и ОАЕ в рамките на БРИКС. Този проект е на път да доведе до бърз напредък в областта на международните дигитални финанси.

Докладите сочат участието на 23 централни банки, включително големи структури като Банката за международни разплащания (БМР), Китай и ОАЕ. Проектът е на прага на стартирането си и има за цел да замени настоящата глобална финансова система, ориентирана към САЩ.

Основната му цел е да улесни безпроблемните транзакции между търговските банки в различни юрисдикции, като ги свърже чрез мрежа, надзиравана съвместно от съответните им централни банки. Освен това тя има за цел да проучи приложения като издаване на ценни книжа на базата на блокчейн, трансгранични застрахователни плащания, програмируемо търговско финансиране и валутни разплащания.

Това начинание притежава значителен потенциал да оспори господстващото положение на щатския долар, особено като се има предвид ранното приемане на дигиталния юан в Китай. Ако целият блок на БРИКС участва активно, това може да предизвика значителна революция в световните финанси, която потенциално да постави САЩ в неизгодно конкурентно положение.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.