НАЧАЛО Други

БРИКС може да разработи своя собствена версия на интернет

ноември 15, 2023 6:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС може да разработи своя собствена версия на интернет

Икономическият съюз БРИКС, който отбеляза значителен ръст, изглежда е готов да допринесе за появата на многополюсен свят на различни фронтове.

Последните данни сочат, че блокът БРИКС може да обмисли създаването на своя собствена интернет инфраструктура, пригодена за страните членки. Това предложение за развитие е в съответствие с нарастващия акцент на блока върху дигиталните финанси.

Началото на тази идея може да се проследи до Дмитрий Гусев, първият заместник-председател на Комитета за контрол на Държавната дума на Русия, който първи я сподели.

Твърди се, че е бил представен официален документ, в който се препоръчва създаването на “единно приобщаващо киберпространство на БРИКС+“. Това предложение е било адресирано до Максут Шадаев, министър на дигиталното развитие, комуникациите и масмедиите на Русия.

През годината икономическият съюз БРИКС отбеляза забележителен ръст както по отношение на общественото възприятие, така и по отношение на реалния размер.

Последните доклади сочат, че БРИКС проучва и възможността за разработване на алтернативна дигитална идентичност, съобразена с страните членки.

Тази инициатива, макар да е насочена основно към подобряване на дигиталната финансова среда на блока, може да има и по-широки последици. Плановете за ново киберпространство на БРИКС биха могли допълнително да затвърдят ангажимента на алианса към дигиталните финанси.

Този сектор в рамките на държавите от БРИКС е предмет на широко обсъждане, като Китай е водещ в развитието на своя дигитален Юан. По-специално, валутата вече бе използвана при уреждането на значителна сделка с петрол. Приемането на дигиталните валути на централните банки (CBDC) набра скорост в целия блок, като едновременно с това се полагат усилия за проучване на блокчейн технологията за създаване на алтернатива на SWIFT.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.