НАЧАЛО Други

БРИКС: Може ли България да се присъедини към съюза?

юни 6, 2023 6:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Може ли България да се присъедини към съюза?

В интервю с Мартин Карбовски, българския политик, политолог и автор Петър Клисаров беше обсъдена темата за варианта България да се присъедини към БРИКС.

Клисаров сподели своите виждания по въпроса, като взе предвид историческите промени в глобалната доминация и дали България има място в БРИКС.

Клисаров изтъкна историческите преходи на глобалната хегемония, като подчерта, че Холандия, следвана от Англия, а понастоящем Съединените щати, са заемали доминиращи позиции в света. Въпреки това той изрази песимизъм по отношение на бъдещите перспективи на Запада през следващите 20-30 години, тъй като изглежда, че ерата на хегемонията на долара отслабва. Клисаров изказа предположение, че през следващите 50 години Китай, Русия, Индия и Иран биха могли да доминират.

Като икономист Клисаров разглежда България като европейска страна и поставя под въпрос идеята защо някой би попитал: “Какво правим в Европа?”. Той подчерта, че е важно да се поддържат отношения и сътрудничество с всички европейски държави, тъй като идентичността и интересите на България са дълбоко вкоренени в европейските дела.

Освен това политолога посочи, че България е една от най-старите европейски нации и макар че договорът за присъединяване към Европейския съюз е бил внимателно изготвен, в него не е било изрично посочено, че България не може да стане член на други организации като БРИКС.

Понастоящем 16 държави са подали официални заявления за членство в БРИКС, което кара Клисаров да пита какво точно пречи на България да обмисли подобна стъпка, при положение че не съществуват никакви правни ограничения.

Той предложи, че България може да се превърне в прецедент, като едновременно членува и в Европейския съюз, и в БРИКС. Той смята, че политическата система в България трябва да претърпи трансформация, тъй като представителната демокрация е доказала своята неефективност, както в Европа, така и в света.

В заключение политикът от “Пряка демокрация” изрази мнението си за потенциалното членство на България в БРИКС. Признавайки европейската идентичност на страната и значението на сътрудничеството с европейските държави, той също така видя възможността за присъединяване на България към БРИКС като възможност за страната да се ориентира в променящата се динамика на глобалната власт.

Прозренията на Клисаров предоставиха нова гледна точка по въпроса, като призоваха политиците и обществеността да разгледат потенциалните ползи и последици от участието на България в БРИКС.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.