НАЧАЛО Други

БРИКС: Може ли Аржентина да откаже членство в съюза?

септември 13, 2023 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Може ли Аржентина да откаже членство в съюза?

С неотдавнашното разширяване на БРИКС към този икономически съюз се присъединиха шест държави. В по-голямата си част тези страни членки споделят перспективи, които съвпадат с целите и стремежите на блока.

Въпреки това Аржентина, един от новоприетите членове, е изправена пред потенциална дилема по отношение на членството си в БРИКС.

Аржентина е в очакване на ключови президентски избори в условията на сериозни икономически предизвикателства. Към несигурността се прибавя и фактът, че Хавиер Милей, водещият кандидат в предварителните избори, се обяви против членството в БРИКС, ако стане президент. Тази позиция хвърля сянка на съмнение върху ангажимента на Аржентина към алианса БРИКС.

Икономическата група БРИКС отбеляза значителен ръст на своето значение през тази година, за което свидетелства трансформиращото въздействие на годишната среща на върха през 2023 г., на която бяха приети шест нови членове. Въпреки това Аржентина може в крайна сметка да отхвърли поканата си.

По-специално, решението на Аржентина да приеме или отхвърли поканата на БРИКС може да стане по-ясно през следващите месеци, тъй като страната се ориентира към решаващи президентски избори. Потенциалната промяна в политическата идеология на страната допълнително усложнява ситуацията.

Освен Хавиер Милей, Патрисия Булрих, друг кандидат за президент, също изрази нежелание да се присъедини към алианса. Това е в рязък контраст с позицията на настоящия президент Алберто Фернандо, който прегърна програмата за дедоларизация, препоръчвана от блока БРИКС.

Тъй като двамата водещи кандидати изразяват алтернативни възгледи, остава въпросът дали Аржентина в крайна сметка ще избере да се присъедини към БРИКС или ще се отклони в друга посока. Само времето ще покаже резултата, но засега изглежда, че Аржентина може да се колебае дали да се ангажира изцяло с членството в БРИКС в началото на годината.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Правителството на САЩ в беда – има ли светлина в края на тунела?

Частичното спиране на работата на правителството на САЩ се очертава, тъй като републиканците от Камарата на представителите, присъединявайки се към демократите, отхвърлят 30-дневен законопроект за временно финансиране, нанасяйки удар на председателя Кевин Маккарти.

септември 30, 2023 9:00 2 мин. четене

Ще успее ли БРИКС да монополизира глобалния пазар на петрол?

Коалицията от нововъзникващи икономики БРИКС, въпреки договореното през август 2023 г. разширяване, няма да има влияние върху 80% от световното производство на петрол, както неправилно се твърди в някои публикации в социалните медии.

септември 30, 2023 8:00 2 мин. четене

Дигиталното евро няма да бъде напълно анонимно според ЕЦБ

По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) направи значителна крачка напред, като въведе обширна правна рамка, насочена към въвеждането на дигитална валута на централната банка (CBDC) в 20-те държави членки на еврозоната.

септември 30, 2023 7:00 2 мин. четене

Как можете да използвате новите функции на ChatGPT на крипто пазарите

След като OpenAI въведе в своята AI платформа ChatGPT възможности за работа с глас, изображения и сърфиране, пред инвеститорите, търговците и ентусиастите се разкриха множество възможности в сферата на криптовалутите.

септември 29, 2023 21:00 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.