НАЧАЛО Други

БРИКС: Кога Саудитска Арабия ще се присъедини към съюза?

17.02.2024 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Кога Саудитска Арабия ще се присъедини към съюза?

По време на 15-ата среща на върха през август миналата година алиансът БРИКС отправи покани към още шест държави.

Сред поканените бяха Саудитска Арабия, ОАЕ, Аржентина, Египет, Иран и Етиопия. Аржентина обаче предпочете да не се присъедини под ръководството на президента Хавиер Милей, който изрази резерви към блока.

През януари 2024 г. алиансът БРИКС прие в редиците си ОАЕ, Иран, Египет и Етиопия, докато решението на Саудитска Арабия все още не е взето. Саудитска Арабия внимателно обмисля възможностите си по отношение на БРИКС, като балансира между желанието си за подкрепа както от алианса, така и от западните държави. Процесът на вземане на решение от страна на Кралството продължава, като до момента няма окончателно заключение.

Стратегическият подход на Саудитска Арабия отразява двойната ѝ зависимост от БРИКС и западните съюзници в различни аспекти, включително търговията с петрол и икономическата стабилност.

Стремейки се да диверсифицира икономиката си отвъд петрола, Саудитска Арабия признава значението на поддържането на силни връзки както с БРИКС, така и със Запада. Стремежът на Кралството да подражава на успеха на ОАЕ в превръщането му в инвестиционен център допълнително подчертава значението на отношенията му със западните партньори.

Предвид тези съображения Саудитска Арабия вероятно отлага членството си в БРИКС, тъй като се ориентира в сложната динамика на силите и се стреми да запази отношенията си със западните съюзници. Кралството осъзнава, че прибързаното вземане на такова решение може да има значителни последици, и затова подхожда предпазливо към участието си в БРИКС.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Съюзът призовава Близкия изток да зареже долара в търговията с петрол

Напрежението в Близкия изток нараства след серия от над 300 ракетни атаки с дронове, извършени от Иран срещу Израел, които бяха прихванати от защитната система “Железен купол”.

16.04.2024 7:00 1 мин. четене

Ето към кои крипто акции да се насочите през април

През изминалата година пазарът на криптовалути отбеляза съживяване след период на охлаждане през 2022 г., задвижван от фактори като регулаторни одобрения на спот Биткойн ETF и очакване на по-ниски лихвени проценти.

15.04.2024 19:20 2 мин. четене

БРИКС: Китай продължава да доминира в рамките на съюза

Създаването на БРИКС, която първоначално включваше Бразилия, Русия, Индия и Китай, може да се проследи до публикация от 2001 г. на икономиста от Goldman Sachs Джим О’Нийл.

15.04.2024 18:34 2 мин. четене

Най-добрите приложения на блокчейн през 2024 г.

Докато криптовалутите не започнаха да процъфтяват, едва ли някой имаше представа какво всъщност означава терминът “блокчейн”. 

15.04.2024 17:13 5 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.