НАЧАЛО Други

БРИКС: Китай и Русия бележат 26% ръст в продажбите на петрол, откакто се отказаха от долара

септември 21, 2023 17:45 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Китай и Русия бележат 26% ръст в продажбите на петрол, откакто се отказаха от долара

Блокът БРИКС отбеляза значителен напредък, като продажбите на петрол в Русия и Китай нараснаха с 26%, при това без да зависят от щатския долар.

Тази забележителна промяна в динамиката на търговията с петрол между двете страни беше съобщена от Reuters, като се подчертава позицията на Русия като основен доставчик на суров петрол за Китай.

Това се случва на фона на продължаващите западни санкции срещу Русия. Освен това икономическата коалиция упорито преследва инициативи в посока дедоларизация. Тези доклади служат като показатели за изместване на зависимостта от американската валута, подчертавайки прогресивната траектория на блока.

По отношение на световната енергетика и производството на петрол блокът БРИКС се откроява на преден план. С включването на влиятелни играчи като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) тези единадесет държави твърдо се утвърдиха като световни лидери в сектора.

Неотдавнашен доклад потвърждава доминиращата роля на БРИКС, тъй като транзакциите с петрол на Русия и Китай нарастват с 26%, като очевидно липсва каквото и да е участие на щатския долар.

Този скок в продажбите съвпада със затягането на световния пазар на петрол, предизвикано от ограниченията в предлагането, което води до повишаване на цените. Забележително е, че Русия продължава да заема позицията на основен доставчик на петрол за Китай, дори и при намаления износ.

В резултат на това китайският внос достигна забележителните 2.48 милиона дневно, отбелязвайки втория по големина обем, регистриран някога. За разлика от това износът на Саудитска Арабия за Китай отбеляза спад от 5.5% спрямо предходната година, въпреки че отбеляза ръст спрямо отчетените през юни 5.65 милиона тона, достигайки общо 8.01 милиона тона.

Това развитие още повече затвърждава позицията на икономическата коалиция като световен лидер в производството на петрол, с потенциал да се издигне като първостепенна енергийна сила в света. Несъмнено икономическият блок има значително влияние върху петролния пазар, което вероятно ще продължи да оказва влияние върху глобалното използване на щатския долар в международен мащаб.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.