НАЧАЛО Други

БРИКС: Китай поставя дигиталния юан на фокус

ноември 6, 2023 7:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Китай поставя дигиталния юан на фокус

В светлината на въвеждането на BRICS Pay Китай активно проучва потенциалните трансгранични приложения на своя дигитален юан.

Син Гуйвей, заместник-изпълнителен директор на Китайската централна банка, е начело на тази инициатива, като обсъжда процеса на идентифициране на възможностите за трансгранично използване на валутата.

Важен етап за дигиталния юан беше използването му от PetroChina при уреждане на петролна сделка, което привлече широко внимание. Сега Китай се стреми към по-нататъшно използване на неговия потенциал.

Китай, по-специално, желае да проучи допълнителни приложения за този дигитален актив, като се съобрази с по-широката траектория на дигиталните финанси, възприета от БРИКС. Синг подчерта успешните трансгранични пилотни проекти, осъществени през 2020 г. по време на Седмицата на FinTech в Хонконг, подчертавайки продължаващия стремеж към широкомащабно популяризиране и иновативни приложения.

В контрастен, доклад на Reuters разкри положителния първоначален прием на дигиталния юан. Управителят на централната банка И Ган отбеляза, че транзакциите, включващи този специфичен дигитален актив, възлизат на 1.8 трилиона юана до края на юни, което е значително увеличение спрямо 100-те милиарда юана, регистрирани през август предходната година.

В обобщение, продължаващото развитие на дигиталната валута на Централната банка на Китай (CBDC) има съществено значение. Макар че приемането му е в начален етап, акцентът върху трансграничните приложения е сигнал за далновидната позиция на Китай в рамките на ключовия му международен съюз – блока БРИКС.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

JPMorgan може да напусне Китай ако САЩ наредят

Изпълнителният директор на JP Morgan, Джейми Даймън, обсъди позицията на компанията си по отношение на бизнеса ѝ в Китай.

декември 2, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.