НАЧАЛО Други

БРИКС: Китай и ОАЕ прехвърлиха милиони помежду си чрез CBDC

03.02.2024 14:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Китай и ОАЕ прехвърлиха милиони помежду си чрез CBDC

Първата трансгранична транзакция с дигитална валута на централната банка в ренминби (RMB) се осъществи между Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Китай, отбелязвайки значителен напредък.

Извършвайки транзакцията в своята специализирана междубанкова мрежа, Китайската народна банка и Централната банка на ОАЕ постигнаха плащане в реално време на 50 милиона дирхама ($13.6 милиона).

Междубанковата мрежа, която първоначално беше изпробвана през 2014 г., установява връзка между централните банки на Хонконг, Китай, ОАЕ и Тайланд.

Две транзакции са били извършени по време на събитие в Абу Даби, като саудитският принц Мансур и китайският посланик Имин Чжан съвместно са изпратили 50 милиона дирхама в Китай. Едновременно с това Китайската централна банка извърши паричен превод, използвайки дигитални юани.

Транзакцията бе осъществена Вв блокчейн инфраструктурата mBridge, свързваща централните банки на Хонконг, Тайланд, ОАЕ и Китай. Макар че мрежата mBridge все още не е напълно функционираща, плановете сочат разгръщане в средата на годината, все още е необходимо да се разрешат предизвикателства като справяне с разходите за обмен на валута и ликвидност, според Банката за международни разплащания.

На фона на напрежението със САЩ Китай активно се стреми да намали зависимостта си от долара. Въпреки потенциалните предимства на дигиталните валути на централните банки (CBDC) и стабилните монети, предизвикателствата продължават да съществуват, включително преобладаващото присъствие на щатския долар в световната търговия и необходимостта от широкото му приемане.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какви са шансовете да видим нова валута на алианса

БРИКС представлява коалиция от нововъзникващи икономики в световен мащаб, създадена през 2006 г. с Бразилия, Русия, Индия и Китай, подтикнати от желанието им да противодействат на господството на установени икономически гиганти като Европа и САЩ.

23.02.2024 12:00 2 мин. четене

Ето кои са най-коментираните акции тази седмица

Въпреки че WallStreetBets може и да няма същата доминация, както по време на манията по GameStop, тя остава важен център за различни хора, включително инвеститори на дребно, спекуланти, дей трейдъри, онлайн коментатори и опитни анализатори на фондовия пазар.

23.02.2024 10:30 2 мин. четене

БРИКС: Защо Русия е толкова важна за съюза

В неотдавнашно интервю за BRICS TV Фабио Борхес, професор във Федералния университет за интеграция на латиноамериканци (UNILA) и куратор на БРИКС, сподели своите виждания относно настоящото руско председателство на БРИКС и влиянието на новите членове на световната сцена.

23.02.2024 8:00 1 мин. четене

Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на конфликтите в Украйна и Газа

В четвъртък цените на златото продължиха възходящата си траектория, подкрепени от лекия спад в стойността на щатския долар и продължаващото геополитическо напрежение.

23.02.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.