НАЧАЛО Други

БРИКС: Какви са шансовете Ирак да се присъедини към съюза?

октомври 27, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Какви са шансовете Ирак да се присъедини към съюза?

През 2023 г. БРИКС, нововъзникващ икономически и геополитически съюз отправи покани за присъединяване на нови членове, включително Ирак.

Тази стъпка предлага на Ирак потенциален икономически растеж и подобрен световен авторитет. Съществуват обаче значителни предизвикателства, включително силната зависимост на Ирак от износа на петрол и ограничената търговия с някои от основателите на БРИКС, което прави малко вероятно незабавното присъединяване.

Перспективата за членство в БРИКС е обещаваща за икономиката и международното влияние на Ирак. Шиитската координационна рамка, важна фракция в иракското правителство, се застъпва за присъединяване към БРИКС, като подчертава икономическите предимства. Депутатът Зейнаб ал-Мусауи подчерта потенциалните ползи, включително обмена на опит и подобреното управление на ресурсите.

Въпреки това някои експерти изразяват скептицизъм, като посочват настоящото финансово състояние на Ирак и зависимостта му от приходите от петрол като пречки пред изпълнението на критериите за членство в БРИКС. Икономистът Али Даадуш подчерта необходимостта от разнообразен икономически растеж, с който Ирак се бори поради своята икономика, ориентирана към петрола. Липсата на значителна търговия с някои членове на БРИКС, като Бразилия, Русия и Южна Африка, представлява допълнителна пречка.

Дори ако Ирак изпълни изискванията за присъединяване, предизвикателствата остават. Ограничената производствена база на страната, особено в селското стопанство и промишлеността, може да възпрепятства достъпа до институции, свързани с БРИКС, като например Новата банка за развитие. За да се възползва напълно от тях, Ирак ще трябва да укрепи местната си промишленост и конкурентоспособност.

За да може Ирак да се присъедини към БРИКС, са необходими значителни реформи. Икономистът Абдул Самад Саадун подчерта значението на засилената търговия с членовете на БРИКС, като изтъкна, че реформите могат да повишат авторитета на Ирак в техните очи. Въпреки това Ирак трябва да се заеме и с вътрешната стабилност и политическата нестабилност – фактори, които понастоящем ограничават привлекателността му за БРИКС.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.