НАЧАЛО Други

БРИКС: Как се вписва Китай в бъдещото развитие на Саудитска Арабия

октомври 18, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Как се вписва Китай в бъдещото развитие на Саудитска Арабия

След разширяването на БРИКС тази година Китай се превърна в значим фактор в плана за растеж на Саудитска Арабия до 2030 г.

Включването на Саудитска Арабия в икономическия алианс е ключово събитие, което затвърждава ключовата ѝ роля в групата. Това включване постави началото на потенциално трансформиращ план, който се възползва от нарастващите им партньорства с другите членове.

Разширяването на икономическия алианс БРИКС бележи забележителен геополитически етап през тази година. Това разширяване доведе до присъединяването на икономически сили като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), което обогати колективното влияние на групата.

Двете нации са готови да надградят сегашната си динамика, като задълбочат сътрудничеството си през следващите години. Тази интеграция е крайъгълен камък на стратегията “Визия 2030” на Саудитска Арабия, която обещава да революционизира икономическия и социалния пейзаж на страната. Забележително е, че в нея се поставя засилен акцент върху отношенията с Китай както в регионален, така и в глобален контекст.

Макар че двете нации имат дългогодишна история на осъществяване на бизнес в петролния сектор, този план открива нови възможности за съвместни начинания.

Търговията между Китай и Саудитска Арабия е нараснала с 33.1 % през тази година, като през 2022 г. се смята, че ще достигне $116.04.

С официалното присъединяване на Саудитска Арабия към алианса, предвидено за 2024 г., потенциалът за по-нататъшни търговски ангажименти е очевиден.

Вследствие на това износът на Саудитска Арабия за Китай бележи постоянен ръст през последните години, което отразява разширените възможности в търговията. Освен това Саудитска Арабия полага активни усилия за модернизация на инфраструктурата и производството, като се очаква Китай да играе значителна роля в различни проекти, съобразени с тази цел.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.