НАЧАЛО Други

БРИКС: Как съюза може да осуети доминацията на долара

ноември 11, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Как съюза може да осуети доминацията на долара

Алиансът БРИКС започна да полага усилия за намаляване на зависимостта от щатския долар, като проучва различни алтернативи, за да оспори глобалното му господство.

Действията, вариращи от разширяване на алианса БРИКС до обмисляне на създаването на нова валута, наред с решението за отказ от американския долар на валутния пазар, отразяват всеобхватния подход на блока.

След 15-ата среща на върха през август БРИКС изрично заяви дългосрочната си цел да измести щатския долар от трона на световната резервна валута. Дори и непосредственият успех да е недостижим, алиансът остава ангажиран с постоянното преследване на целта за намаляване на влиянието на щатския долар.

Стратегическият ход на БРИКС включва включването на шест нови държави в алианса, а именно Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Иран, Етиопия и Аржентина. Това разширяване има за цел да упражни контрол върху световния петролен и газов сектор, като новите страни членки са значими участници в производството и износа на петрол.

Въпреки че не е производител на петрол, Аржентина улеснява използването на местни валути в търговията, допринасяйки за цялостната стратегия на БРИКС. Успешното приемане на местни валути за сделки с петрол би могло потенциално да подкопае стабилността на щатския долар на международните пазари.

Освен в енергийния сектор, БРИКС предвижда да убеди развиващите се страни да се откажат от щатския долар, като се застъпи за използването на местни валути за различни транзакции. Много развиващи се страни, желаещи да укрепят националните си икономики, обмислят да се присъединят към движението за дедоларизация. Колективното преминаване дори на няколко държави към местни валути за търговия може да окаже значително влияние върху позицията на щатския долар в глобалната динамика на търсенето и предлагането.

Освен това БРИКС, който може да се похвали с общ БВП от $30.8 трилиона през 2023 г., преживява бърз икономически растеж. Докато БВП на Г-7 понастоящем възлиза на $45.9 трилиона, потенциалното намаляване на тази разлика през следващите две или три десетилетия може да постави БРИКС начело на световния финансов сектор.

Тази промяна има последици за намаляване на мощта на Америка и за оспорване на нейното историческо икономическо превъзходство. За по-задълбочен анализ можете да се обърнете към този ресурс за динамиката на БВП на БРИКС спрямо Г-7.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.