НАЧАЛО Други

БРИКС: Как разширението на съюза може да е в полза на Европа

септември 13, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Как разширението на съюза може да е в полза на Европа

В момента Европа се намира в ситуация, донякъде аналогична на тази, в която БРИКС разшири членството си миналия месец, превръщайки се в съюз, включващ 11 държави.

Макар че разширяването на БРИКС поставя предизвикателства пред Съединените щати, то предлага потенциални ползи за Европа по отношение на засилването на търговските споразумения.

Неотдавнашното включване на Иран в съюза БРИКС усложни глобалния пейзаж. Европа до голяма степен се е дистанцирала от Иран поради санкциите на САЩ, но това ново развитие може да проправи пътя за търговски споразумения между европейските държави и БРИКС. Тази диверсификация на участващите държави подчертава значението на търсенето на положителните аспекти в различните ситуации, тъй като тя би могла да улесни взаимодействието между Иран и Европа чрез съюза БРИКС.

Оливър Ролофс, експерт по стратегическа сигурност и комуникации в AISSIC, сподели вижданията си с Euro News, като заяви:

Включването на Иран разнообразява БРИКС, насърчавайки по-балансиран световен ред и смекчавайки това, което някои биха могли да възприемат като антизападни настроения в БРИКС, които до голяма степен са повлияни от Русия при Путин и Китай при Си.

Осъзнавайки потенциалните ползи от последните събития, Европа има възможност да подобри търговските си споразумения и да промени пейзажа на международния внос и износ. Следователно Европа може да спечели повече от разширеното си партньорство с БРИКС, отколкото се признаваше досега.

За разлика от това, ситуацията за Съединените щати се различава значително, тъй като БРИКС директно оспорва господството на щатския долар, давайки приоритет на използването на родните валути на държавите.

Тази позиция поставя алианса в опозиция на продължаващата сила на щатския долар, създавайки различна динамика между БРИКС и Съединените щати. Същевременно Европа е изправена пред сравнително по-плавен път в това отношение.

В обобщение, изглежда, че Европа може повече да спечели, отколкото да загуби от връзката си с блока БРИКС през следващите години.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Колко важен пазар е Европа за американските крипто компании

Американската крипто компания Galaxy Digital обяви плановете си да разшири присъствието си в Европа и назначи първия си главен изпълнителен директор за региона. 

септември 24, 2023 14:00 2 мин. четене

Забраната за износ на петрол от Русия може да е директна заплаха за Европа

Неотдавнашното руско ембарго върху износа на дизелово гориво, съчетано с предварителното спиране на морския внос от страна на Европейския съюз като част от санкциите срещу действията на Русия в Украйна, представлява критично предизвикателство за Европа.

септември 24, 2023 10:00 2 мин. четене

Ето как САЩ може да се противопостави на БРИКС

С разпадането на ерата на Pax Americana Съединените щати се нуждаят от надеждни съюзници. Въпреки че зависимостта от традиционното трио Великобритания, Германия и Япония има своите предимства, наложително е да се разшири кръгът на стратегическите партньорства.

септември 24, 2023 9:00 3 мин. четене

Пробив в сигурността на Nansen – застрашен ли e NFT пазара OpenSea?

OpenSea, широко използвана платформа за търговия с незаменяеми токени (NFT), предупреди своите потребители за сигурността на техните API ключове след оповестяване от страна на Nansen относно потенциално компрометиране на клиентски данни поради инцидент, свързан със сигурността.

септември 24, 2023 8:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.