НАЧАЛО Други

БРИКС: Иран и ОАЕ с важни икономически споразумения

05.05.2024 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Иран и ОАЕ с важни икономически споразумения

Според съобщения от информационната агенция Mehr, Обединените арабски емирства (ОАЕ) са вторият по големина търговски партньор на Иран.

Последните събития показаха значителна крачка напред в техните икономически отношения, тъй като и двете нации участваха в обширни преговори по време на съвместна комисия за икономическо сътрудничество.

Мехрдад Базрпаш, иранският министър на пътищата и градското развитие, ръководи дискусиите заедно с представители на Иран и ОАЕ. Разговорите дадоха ползотворни резултати, завършвайки с подписването на две споразумения за сътрудничество между Барзоаш и делегация, включваща изпълнителни директори на Emirati и министъра на икономиката на ОАЕ Абдула Бин Тоук Ал Мари.

Това заседание на съвместната комисия, след десетилетно прекъсване, бележи значително постижение при управлението на президента Ибрахим Раиси. Настоящото правителство се ангажира да насърчава по-силни търговски връзки със съседните нации, както се подчертава от оптимизма на Барзпаш по отношение на потенциалния търговски обем между Иран и ОАЕ, надхвърлящ $30 милиарда чрез съвместни усилия.

Администрацията на президента Раиси постигна напредък в съживяването на съвместния комитет за икономическо сътрудничество между Иран и ОАЕ, подчертавайки своя ангажимент за подобряване на търговските отношения със съседните държави.

Скорошни данни от митническите власти на Иран разкриват, че ОАЕ се очертава като основен източник на внос на Иран, възлизащ на общо $20.8 милиарда през последната фискална година, приключваща през март 2024 г. Обратно, ОАЕ се класира като третата по големина експортна дестинация на Иран през същия период, с износ в размер на $6.6 милиарда.

В бъдеще се очаква дискусиите между министрите да задълбочат сътрудничеството в рамките на международните търговски коридори, докато представителите на частния сектор ще проучат възможностите за засилена търговия и инвестиции.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Все повече американци се насочват към крипто според проучване на Grayscale

Проучване, проведено от Grayscale и The Harris Poll, разкрива, че все повече американци се обръщат към криптовалутите.

29.05.2024 23:00 2 мин. четене

Пазарната капитализация на Nvidia е все по-близо до тази на Apple

Преди това само Microsoft Corp. (MSFT) и Apple са достигнали прага от $3 трилиона. Докато пазарната стойност на Apple междувременно спада, тази на Microsoft остава около $3.20 трилиона.

29.05.2024 22:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.