НАЧАЛО Други

БРИКС: Иран иска подкрепата на съюза в конфликта срещу Израел

26.04.2024 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Иран иска подкрепата на съюза в конфликта срещу Израел

Иран призова групата на БРИКС с бързоразвиващи се икономики да предприеме незабавни действия за спиране на израелската агресия срещу палестинците.

Али Багери Кани, заместник-министър на външните работи на Иран, отправи този призив по време на среща в Москва в четвъртък, където представители на страните от БРИКС се събраха, за да обсъдят събитията в региона на Западна Азия и Северна Африка.

Багери Кани подчерта значението на позицията на всяка държава и международна организация по отношение на действията на Израел, като посочи, че тяхната роля ще бъде запомнена в историята. Той призова членовете на БРИКС да демонстрират както политически, така и практически ангажимент за прекратяване на атаките срещу цивилното население и инфраструктурата в Газа.

Освен това Багери Кани призова държавите от БРИКС да улеснят бързата доставка на хуманитарна помощ, по-специално на храни, медицински консумативи и лекарства в Газа, както и пълното изтегляне на окупационните сили и възстановяването на опустошената територия.

Той подчерта необходимостта от незабавно прекратяване на атаките на ционисткия режим, за да се облекчи хуманитарната криза в Газа, да се увеличат международните усилия за хуманитарна помощ и да се окаже твърда подкрепа на организации като UNRWA.

Багери Кани подчерта, че обикновените изявления са недостатъчни, като се застъпи за конкретни и решителни действия, които да принудят ционисткия режим да се придържа към международните искания.

Признавайки замразяването на финансирането, наложено на Организацията на обединените нации за помощи и организация на работата (UNRWA) поради неоснователни израелски обвинения, Багери Кани изрази благодарност на Южна Африка за воденето на съдебни дела срещу Израел в Международния съд за геноцида в Газа. Той призова членовете на БРИКС да подкрепят делото и да осигурят правни решения за справяне с подобни престъпления.

Като изтъкна устойчивостта на палестинския народ пред лицето на израелската агресия, Багери Кани подчерта значението на спирането на ционистките престъпления за установяване на стабилност и мир в целия регион.

Той отправи критики към опитите на някои западни държави да оправдаят израелските зверства под прикритието на законна отбрана, като заяви, че подобни оправдания са невалидни както от правна, така и от международна гледна точка.

Накрая заместник министъра на Иран се спря на израелските нападения срещу сградата на иранското консулство в Дамаск и убийствата на военни, като потвърди правото на Иран да се защитава срещу подобни актове на агресия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.