НАЧАЛО Други

БРИКС: Индия разпродава долари, за да стабилизира рупията

13.12.2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Индия разпродава долари, за да стабилизира рупията

В понеделник обменният курс на щатския долар и индийската лира достигна безпрецедентен връх от 83.40, което предизвика безпокойство в Резервната банка на Индия (РБИ).

Твърди се, че Индия, която е член на БРИКС, е предприела мерки на валутните пазари, за да смекчи въздействието върху рупията. Съобщенията сочат, че Централната банка се е намесила чрез продажба на щатски долари, за да предотврати по-нататъшното обезценяване на рупията. Въпреки общия спад сред азиатските валути рупията отбеляза лек подем вследствие на тези интервенции.

Според източници, предпочели анонимност при разговора си с Reuters, активното участие на РБИ на пазара има за цел да стабилизира стойността на рупията. Трейдърите очакват, че Централната банка ще продължи да пази рупията на сегашните й равнища, осигурявайки стабилна траектория и предотвратявайки значителен спад спрямо силния щатски долар.

Това не е първият случай, в който Индия, страна от БРИКС, е обвинявана в намеса на валутните пазари. По-рано тази година имаше обвинения, че Индия агресивно продава щатски долари, за да защити рупията. Беше съобщено, че държавна индийска банка е участвала в това движение на валутата на международните пазари.

Макар че РБИ изглежда ангажирана да предотврати достигането на историческо дъно на INR, анализаторите спекулират, че външни фактори могат да поддържат натиска върху валутата. Въпреки усилията на държавите от БРИКС да ограничат господстващото положение на щатския долар чрез инициативи за дедоларизация, доларът продължава да се представя по-добре от другите валути на БРИКС, което предизвиква безпокойство в рамките на алианса.

Тази неотдавнашна тенденция подчертава преобладаващата глобална сила на щатския долар, надхвърляйки по-ранните оценки. Ако пазарните условия се подобрят значително, страните от БРИКС може да се сблъскат с предизвикателства, свързани с ограничаване на продължаващия възход на щатския долар.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Байдън срещу Тръмп – кой ще спаси икономиката на САЩ?

Когато се разглежда въпросът кой може да спаси икономиката на САЩ между Байдън и Тръмп, е важно да се разгледат съответните им икономически политики, постижения и потенциални траектории.

22.02.2024 13:00 3 мин. четене

SEC вече са загубили делото за XRP според директора на Ripple

В неотдавнашен разговор с Bloomberg главният изпълнителен директор на Ripple Брад Гарлингхаус навлезе в сложността на продължаващата съдебна битка между Ripple и Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC).

22.02.2024 12:00 2 мин. четене

Бивши директори на FTX и Alameda стартират нова крипто борса

Сривът на FTX остави криптовалутната общност неспокойна, като промени облика на пазара за години напред.

22.02.2024 11:00 1 мин. четене

БРИКС: Поредната държава готова да се присъедини към съюза през 2024 година

След съобщението за разширяване, направено по време на годишната среща на върха през 2023 г., международната общност наблюдава отблизо потенциалните нови членове на алианса БРИКС.

22.02.2024 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.