НАЧАЛО Други

БРИКС: Има ли шанс да се появи нова валута, която да измести долара?

октомври 12, 2023 8:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Има ли шанс да се появи нова валута, която да измести долара?

Петнадесетата среща на върха на БРИКС, която се проведе в Йоханесбург през август, предизвика огромно очакване за евентуалното въвеждане на алтернативна световна валута, която да оспори господството на щатския долар.

Въпреки това оптимизмът беше помрачен от очевидното отсъствие на руския президент Владимир Путин и озадачаващото неучастие на китайския президент Си Дзинпин по време на ключова сесия.

Изненадващо, терминът “алтернативна валута на БРИКС” видимо отсъстваше от речите на южноафриканския президент Сирил Рамафоса, включително от окончателната му оценка на резултатите от Декларацията от Йоханесбург II, както и от съвместното изявление на финансовите министри и управителите на централните банки на блока от предходната седмица.

Вместо това основното събитие беше приемането на шест нови членове – Египет, Етиопия, Саудитска Арабия, ОАЕ, Аржентина и Иран – което ще влезе в сила от Нова година 2024 г. Това разширяване до 11 членове обаче допълнително усложни перспективите за създаване на единна валута на БРИКС.

Съществуващите различия са очевидни. Русия и Иран са изправени пред значителни бариери в глобалните финансови и платежни системи. Китай е изправен пред целенасочени санкции. Междувременно Египет, Етиопия, Южна Африка, Аржентина и Бразилия се борят с дълбоко вкоренени икономически и финансови предизвикателства. Остава Индия, чийто възходящ глобален статут е подкрепен от неотдавнашното изпреварване на Обединеното кралство като пета по големина икономика в света и от триумфа на мисията “Чандраян” на Луната.

Саудитска Арабия и ОАЕ, макар и да разполагат с много ликвидни средства, разчитат в голяма степен на приходите от петрол и газ. Техните валути са ефективно обвързани с щатския долар, който остава основната международна валута за търговия със суровини и фючърси.

Всяко преминаване към нова валута би могло да доведе до значителни алтернативни разходи за участващите държави, тъй като преходният период се оценява на до десетилетие, особено при изграждането на необходимата инфраструктурна основа. Това включва определянето на кредитор от последна инстанция, установяването на задължителни резерви от валутни и златни наличности на централните банки, формулирането на механизъм за обменните курсове и определянето на обменния курс на съществуващите резерви в новата валута.

От решаващо значение са и условията, свързани с управлението на паричната политика, особено по отношение на променливите инфлационни, лихвени и други показатели.

Ключов момент настъпи в Ню Делхи през септември по време на срещата на върха на Г-20, където президентът на САЩ Джо Байдън убеди ключовите членове на БРИКС – министър-председателя на Индия Нарендра Моди, президентите на Бразилия Рамафоса и Лула да Силва – да направят колективно изявление, с което да потвърдят своята отдаденост на Г-20 като основен форум за глобално икономическо сътрудничество. Освен това те приветстваха ангажимента на Г-20 за укрепване на многостранните банки за развитие.

В по-широк план появата на алтернативна международна валута, която да се противопостави на щатския долар, е неизбежно и рационално развитие, съответстващо на промяната в динамиката на собствеността на световния капитал, която се измества от традиционните пазари в САЩ, Европа и Япония към богатия на петрол Близък изток, Китай и в по-малка степен Русия.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.