НАЧАЛО Други

БРИКС: Ще има ли нова световна финансова система, която не разчита на долара?

септември 13, 2023 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Ще има ли нова световна финансова система, която не разчита на долара?

Икономиката на Съединените щати, която изпитва затруднения, в съчетание със западните санкции, които налагат икономически трудности на ревизионистичните държави, стимулира търсенето на алтернативи на ръководената от САЩ глобална финансова система.

БРИКС наскоро отправи покана към още шест държави да се присъединят към техния блок. Сега този колектив представлява 42% от световното население и 36% от световния брутен вътрешен продукт (БВП).

След санкциите на Запада срещу Русия заради конфликта в Украйна държавите от БРИКС обмислят създаването на финансова система, която да е по-малко податлива на доларови санкции. Оттогава насам в световен мащаб се увеличиха усилията за оттегляне от долара.

По време на посещението си в Китай през април бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва се застъпи за това държавите от БРИКС да работят за заместване на щатския долар със собствените си валути в международната търговия.

Русия вече беше увеличила търговията с Китай в юани, което доведе до това, че през същия месец китайският юан надмина американския долар в трансграничните транзакции в Китай. Освен това Индия също започна да настоява международната ѝ търговия да се извършва в индийски рупии, а не в долари.

Страните от БРИКС обсъждат и потенциални методи за въвеждане на изцяло нова валута. По време на 14-ата годишна среща на върха на БРИКС през 2022 г. руският президент Владимир Путин обяви намерението за създаване на “нова глобална резервна валута” и изрази готовност да участва в търговията с нея с коректни партньори.

Огромният размер на американската икономика, влиянието на американските пазари и утвърдените глобални финансови практики обаче правят заместването на долара изключително трудна задача.

Според Bank of New York Mellon Corp. статутът на долара като световна резервна валута едва ли ще се промени в близко бъдеще. Той се използва в над 74% от цялата международна търговия, в почти 90% от валутните обмени и в почти 100% от сделките с петрол.

Валути като юана са подложени на значителни манипулации и поради това трудно печелят достатъчно международно доверие, за да се противопоставят на долара. Освен това различните политически системи и геополитически цели на страните от БРИКС, включително дълбоко вкорененото съперничество, правят създаването на надеждна обща валута изключително трудно.

Дори и БРИКС да не успее да измести икономическото господство на САЩ, нейното формиране и разширяване означава нарастваща решимост да подкопае позициите на Америка. Това може да проправи пътя за по-значителни антиамерикански съюзи в бъдеще.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Колко важен пазар е Европа за американските крипто компании

Американската крипто компания Galaxy Digital обяви плановете си да разшири присъствието си в Европа и назначи първия си главен изпълнителен директор за региона. 

септември 24, 2023 14:00 2 мин. четене

Забраната за износ на петрол от Русия може да е директна заплаха за Европа

Неотдавнашното руско ембарго върху износа на дизелово гориво, съчетано с предварителното спиране на морския внос от страна на Европейския съюз като част от санкциите срещу действията на Русия в Украйна, представлява критично предизвикателство за Европа.

септември 24, 2023 10:00 2 мин. четене

Ето как САЩ може да се противопостави на БРИКС

С разпадането на ерата на Pax Americana Съединените щати се нуждаят от надеждни съюзници. Въпреки че зависимостта от традиционното трио Великобритания, Германия и Япония има своите предимства, наложително е да се разшири кръгът на стратегическите партньорства.

септември 24, 2023 9:00 3 мин. четене

Пробив в сигурността на Nansen – застрашен ли e NFT пазара OpenSea?

OpenSea, широко използвана платформа за търговия с незаменяеми токени (NFT), предупреди своите потребители за сигурността на техните API ключове след оповестяване от страна на Nansen относно потенциално компрометиране на клиентски данни поради инцидент, свързан със сигурността.

септември 24, 2023 8:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.