НАЧАЛО Други

БРИКС: Икономиката на една от най-големите държави в съюза се влошава

ноември 19, 2023 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Икономиката на една от най-големите държави в съюза се влошава

В резултат на трудното трето тримесечие икономиката на Бразилия, управлявана от президента Луис Инасио Лула да Силва, отбеляза спад.

Преди това страната демонстрираше положителен икономически растеж, задвижван от различни процъфтяващи сектори, за което свидетелства индексът IBC Br, който е ключов показател за БВП, показващ спад от 0.64% през третото тримесечие. Тази низходяща тенденция продължи с 0.06% спад през септември в сравнение с август, по данни на централната банка.

Бразилия се радваше на положителен икономически разказ, особено благодарение на връзката си с новосъздаващия се блок БРИКС, който придобива все по-голямо значение в световен мащаб. Неотдавнашните доклади на централната банка обаче очертават противоположна картина, отбелязвайки промяна в икономическата траектория на страната.

По време на управлението на президента Лула да Силва страната изпадна в негативна икономическа ситуация – тенденция, подчертана от Reuters. Този спад се запази въпреки 0.32% ръст на несезонно коригирания индекс IBC-Br през септември 2022 г. и общо 2.50% увеличение през изминалата година.

Министърът на финансите Фернандо Хадад изрази загриженост във връзка с особено слабото тримесечие, като го отдаде на намаляващите разходи по заемите и цените на суровините. Тези фактори се отразиха забележимо върху корпоративните резултати и данъчните приходи, допринасяйки за забавянето на икономическия растеж.

За разлика от тях Министерството на финансите по-рано прогнозираше увеличение на БВП с 3.2% за годината въз основа на положителните икономически показатели през първата половина на годината.

Очаква се обаче тази прогноза скоро да бъде преразгледана. Въпреки това икономистите запазват прогнозата си за 2.89% увеличение на БВП на Бразилия през тази година. Тази корекция отразява променящия се пейзаж на икономическите перспективи на Бразилия, сигнализирайки за необходимостта от преоценка в условията на неотдавнашните предизвикателства.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.