НАЧАЛО Други

БРИКС: Ето колко американски държавни облигации са продали Китай за последните 7 месеца

28.05.2024 11:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Ето колко американски държавни облигации са продали Китай за последните 7 месеца

През втората половина на 2023 г. Китай се освободи от още $21 милиарда в американски държавни ценни книжа и облигации от спонсорирани от правителството на САЩ агенции, което доведе до обща продажба на $74 милиарда за период от седем месеца.

Този значителен ход отразява намаляващото доверие на страните от БРИКС в притежаването на американски държавни ценни книжа, особено след като държавният дълг на Америка нарасна до над $34.5 трилиона.

Тъй като държавите от БРИКС се стремят да намалят зависимостта си от щатския долар, непрекъснатата продажба на американски държавни ценни книжа поражда значителни опасения за американската икономика. Финансовата система на САЩ зависи в голяма степен от притока на чуждестранни инвестиции.

Решителните усилия на Китай и партньорите му от БРИКС за прекъсване на финансовите връзки могат да изострят икономическите предизвикателства, тъй като нововъзникващите икономики проявяват все по-голямо нежелание да инвестират в американски дълг.

Икономическият съюз БРИКС превърна в свой приоритет укрепването на търговските отношения с европейските държави – стратегия, която би могла допълнително да отслаби господстващото положение на щатския долар. Напоследък Китай се фокусира върху стимулирането на вътрешния си икономически растеж, което включва и укрепване на търговските връзки с европейските държави.

Президентът Си Дзинпин провежда срещи с ръководители на държавни предприятия и чуждестранни инвеститори, като набляга на икономическия растеж и реформите като основни приоритети. Освен това той се ангажира с европейските лидери, за да насърчи по-силното китайско-европейско икономическо сътрудничество.

През последните години коалицията БРИКС отбеляза драматично нарастване на геополитическото си влияние и се готви да приеме пет нови държави членки на срещата на върха през август 2024 г. Много европейски държави желаят да разширят търговските си отношения с икономиките от БРИКС.

По-специално Франция поддържа силен дипломатически ангажимент с Китай, а след неотдавнашни посещения укрепи връзките си и със Сърбия и Унгария. Продуктивните дискусии в Будапеща, Белград и Брюксел подсказват, че плановете на Китай за по-задълбочена икономическа интеграция с Европа могат да наберат скорост в близко бъдеще.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Фондовите пазари в Европа, САЩ и Азия – какво трябва да знаем

Европейските акции се повишиха заедно с азиатските, водени от ралито на големите американски технологични компании, което тласна Уолстрийт до нов рекорд.

18.06.2024 14:30 2 мин. четене

Интересът към NFT се завръща – Етериум отново е лидер в класациите

Първоначално през 2024 г. крипто инвеститорите не проявиха голям интерес към NFT, но това се промени през последните седмици.

18.06.2024 14:00 2 мин. четене

БРИКС: Още две страни официално искат да се присъединят към алианса

С предстоящото разширяване на БРИКС по време на годишната им среща на върха, Малайзия и Тайланд обявиха намерението си да се присъединят към алианса.

18.06.2024 12:00 1 мин. четене

Прогноза за акциите на Microsoft за следващите 12 месеца

Когато разглеждаме гигантите в сектора на технологиите, Microsoft (MSFT) често е първата компания, която ни идва на ум.

18.06.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.