НАЧАЛО Други

БРИКС: Един от новите членове се застъпва за въвеждането на нова валута през 2024

26.03.2024 21:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Един от новите членове се застъпва за въвеждането на нова валута през 2024

Около 30 януари в Русия започнаха заседанията на БРИКС - междуправителствения съюз, състоящ се от Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка и новоприетите държави, които се включиха към съюза от 1 януари 2024.

По време на учредителното събрание Иран подчерта значението на дневния ред, отнасящ се до банковите и финансовите транзакции, като се съсредоточи по-специално върху дигиталната валута.

Тъй като Русия и Иран, които са обект на западни санкции, сега са част от БРИКС, акцентът върху платежните системи едва ли е неочакван.

От известно време насам се говори за обща дигитална валута сред държавите от БРИКС. На последната среща на върха през август идеята за обща валута беше омаловажена, като акцентът беше поставен върху използването на местни валути за търговски транзакции вместо долара.

Идеята за обща дигитална валута?

Представителят на Иран в БРИКС изрази надежда за напредък в икономическите и финансовите стълбове, включително банковото дело, платежните системи и общата валута. Русия, в качеството си на настоящ председател на БРИКС, по-рано имаше резерви относно общата валута, но се стреми да засили използването на националните валути при трансгранични транзакции.

Дискусиите относно платежните инструменти включваха проучване от страна на Русия и Иран на възможността за разплащания с токени, обезпечени със злато, докато Китай подчерта значението на Новата банка за развитие (NDB) и Споразумението за условни резерви (CRA) за осигуряване на ликвидност.

Китай подчерта необходимостта от разширяване на разплащанията в местни валути и от засилване на връзките между платежните системи, като изтъкна по-специално сътрудничеството с ОАЕ и участието в трансграничния CBDC проект mBridge.

Китай също така се застъпи за сътрудничество в областта на изкуствения интелект (AI) и предложи създаването на център за развитие на AI в рамките на БРИКС. Индия предложи създаването на платформа за дигитални обществени блага. При над 200 планирани срещи разширяването на дневния ред остава несигурно, като Бразилия предложи целенасочени обсъждания.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Топ 5 ключови стратегии за инвестиция от Уорън Бъфет

Уорън Бъфет, известен с проницателните си инвестиционни стратегии и филантропските си начинания, е натрупал богат опит в преодоляването на различни икономически условия, включително периоди на висока инфлация. 

12.04.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Китайският юан официално задмина долара в Русия

На фона на инициативите на БРИКС за дедоларизация китайският юан официално изпревари щатския долар като основна търгувана валута в Русия.

12.04.2024 17:00 2 мин. четене

Бизнесдама бе осъдена на смърт заради историческа измама за милиарди

В знаков съдебен процес в правната история на Виетнам 67-годишна виетнамска строителна предприемачка е изправена пред кулминацията на десетгодишната си разхитителна дейност.

12.04.2024 15:00 2 мин. четене

Федерални регулатори започват разследване срещу топ американска банка

Множество федерални регулатори, включително Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), Службата на валутния контрольор (OCC) и различни служби на Министерството на финансите, разследват процедурите за проверка на клиенти на Morgan Stanley в отдела за управление на богатството за потенциални рискове от пране на пари. Това разследване следва подобна проверка на Федералния резерв.

12.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.