НАЧАЛО Други

БРИКС: Доларът може да “загуби блясъка” си след 2025 г.

ноември 17, 2023 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Доларът може да “загуби блясъка” си след 2025 г.

ING, известна световна банка, публикува неотдавнашен доклад, в който анализира бъдещето на щатския долар и американската икономика.

Този доклад съвпада с усилията на алианса БРИКС да оспори статута на щатския долар като основна световна валута. Стремежът на държавите от БРИКС да насърчават своите местни валути представлява предизвикателство за господстващото положение на щатския долар, като предизвиква натиск върху неговата позиция, особено сред развиващите се страни, които се стремят да намалят зависимостта си от щатския долар.

Дълготрайността на господството на щатския долар в световния финансов сектор остава предмет на дискусия. Докладът на ING предполага, че щатският долар може да запази силата си до 2024 г., въпреки прогнозите за потенциална рецесия, която може да накара Федералния резерв да намали лихвените проценти със 150 базисни пункта. Подобен ход може да възпре инвеститорите поради непривлекателните пазарни условия по време на рецесия.

Следователно този сценарий би могъл да понижи възвръщаемостта на краткосрочните щатски държавни ценни книжа, което да доведе до намаляване на печалбите на инвеститорите. Той би могъл също така да възпрепятства икономическия напредък и да предостави възможност на други валути да наберат сила, когато щатският долар отслабне.

Ако страните от БРИКС изберат да използват местните си валути по време на рецесията в САЩ, това може да укрепи икономиките им, позволявайки на валутите им да процъфтяват, докато щатският долар се бори за възстановяване.

Крис Търнър, глобален ръководител на пазарите на ING, предположи, че 2024 г. може да отбележи изместване от доминиращата тенденция на силния щатски долар, особено ако рецесия засегне американската икономика, с което да започне това, което ING нарича “дългото сбогуване на долара“.

Тази прогноза предвижда потенциална повратна точка, при която превъзходството на щатския долар може постепенно да намалее, започвайки от 2024 г.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “БРИКС: Доларът може да “загуби блясъка” си след 2025 г.”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.