НАЧАЛО Други

БРИКС: Доларът губи позиции и все повече държави търсят алтернативи

октомври 31, 2023 20:15 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Доларът губи позиции и все повече държави търсят алтернативи

По-рано тази година алиансът БРИКС инициира кампания за дедоларизация, която накара няколко държави да обмислят отказ от щатския долар в световната търговия. 

Първоначално посрещната със скептицизъм, БРИКС вече превръща тази инициатива в реалност. През тази година блокът не само активно продължи усилията си за дедоларизация, но и активно насърчава други държави да намалят зависимостта си от щатския долар.

Групите на БРИКС, АСЕАН и ШОС сериозно проучват инициативите за дедоларизация, за да подкрепят съответните си икономики. Освен това няколко държави от Африка и Южна Америка следят отблизо ситуацията и скоро може да се присъединят към това движение. Ако значителен брой държави преминат към осъществяване на търговия в местните си валути, щатският долар може да бъде изправен пред път на спад.

Подобна промяна може да има сериозни последици за икономиката на САЩ, като може да доведе до хиперинфлация и последващо съкращаване на работни места в различни отрасли. Понастоящем повече от петдесет държави изразяват интерес да се присъединят към БРИКС и да участват в усилията за дедоларизация.

Развиващите се страни сега дават приоритет на укрепването на местните си валути, като се отказват от щатския долар при трансгранични транзакции.

Налагането на санкции от страна на САЩ на тези държави изигра ключова роля за приемането на концепцията за дедоларизация от БРИКС. 

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призна, че налагането на санкции от Белия дом на други държави може да проправи пътя за дедоларизация.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова подчерта: 

Дедоларизацията не е просто цел на конкретни организации или определени държави, тя е реалност. В нашата епоха доларът е изправен пред значителни предизвикателства. Това не е въпрос на политическо мнение, а на обективна икономическа реалност.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.