НАЧАЛО Други

БРИКС: 40 държави искат да се присъединят още тази година

03.05.2024 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: 40 държави искат да се присъединят още тази година

Предстоящата среща на върха на алианса БРИКС през 2024 г. може да стане свидетел на нов етап на разширяване.

Планираната за октомври в руския регион Казан, 16-та среща на върха очаква участието на новопривлечени членове като ОАЕ, Египет, Иран и Етиопия. Решението на Саудитска Арабия за присъединяване обаче все още не е взето, като в момента поканата е отложена.

Основният дневен ред на алианса БРИКС за 2024 г. се върти около разширяването и усилията за дедоларизация. Групата се стреми да засили глобалното си присъствие, като приема нови членове и същевременно се застъпва за намаляване на зависимостта от щатския долар при трансграничните транзакции между развиващите се страни.

Тази стратегическа промяна има последици за различни сектори в САЩ, което предизвиква дискусия относно потенциалните последици, ако БРИКС се откаже от търговията, основана на долара.

Важно събитие е, че над 40 държави изразиха интерес да се присъединят към алианса БРИКС тази година, което отразява нарастващия глобален апетит за членство. Григорий Карасин, държавен секретар и заместник-министър на външните работи на Русия, потвърди получаването на заявления от тези държави, подчертавайки привлекателността на гъвкавата рамка на БРИКС за международно сътрудничество.

Кандидатстващите членове, предимно от Азия, Африка и Латинска Америка, разглеждат БРИКС като лъч на надежда за своите региони, изправени пред икономически предизвикателства. Влизането в алианса обаче зависи от изпълнението на определени критерии, които са в съответствие с колективните интереси на съществуващите членове, което гарантира взаимни ползи за всички участващи страни.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Изкуственият интелект се оказа по-добър във финансовите прогнози от хората

Ново проучване установи, че GPT-4 на OpenAI превъзхожда човешките възможности за анализ на финансови отчети и изготвяне на прогнози.

30.05.2024 9:30 2 мин. четене

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.