НАЧАЛО Други

Бизнес лидерите се готвят за рецесия – ето кога я очакват

октомври 16, 2023 9:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Бизнес лидерите се готвят за рецесия – ето кога я очакват

Дебатите на Уолстрийт през 2023 г. се въртят около възможността за рецесия в САЩ - проблем, който се засилва от ескалиращото напрежение в Близкия изток.

Геополитическата несигурност, съчетана с устойчив инфлационен натиск, нарастваща доходност на облигациите и склонност на Федералния резерв към продължителен период на повишени лихвени проценти, кара бизнес лидерите да се подготвят за икономически спад.

Главният изпълнителен директор на KPMG САЩ Пол Ноп подчерта значителната роля на геополитическото напрежение за формирането на икономическите рискове, като описа настоящата ситуация като пейзаж, изпълнен с несигурност.

Според проучване на The Conference Board 72% от изпълнителните директори се подготвят за потенциална рецесия през следващите 12-18 месеца. Въпреки че това показва леко подобрение в сравнение с началото на годината, краткосрочните икономически очаквания са станали по-песимистични.

Главните изпълнителни директори на големите банки допринесоха за дискусията относно несигурната икономическа траектория. Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, посочи редица потенциални рискове, като особено предупреди за геополитически кризи в чужбина.

Главният изпълнителен директор на Citigroup Джейн Фрейзър изтъкна забележимата промяна към по-предпазливи потребителски нагласи в неотдавнашното съобщение за приходите на банката.

Това предпазливо потребителско поведение, характеризиращо се с повишена бдителност в навиците за харчене, става все по-очевидно. Бил Нюландс, главен изпълнителен директор на Constellation Brands, отбеляза, че купувачите проявяват по-голяма дискретност при покупките си, което води до намаляване на общите разходи.

Тази промяна в поведението на потребителите е значителна, тъй като стабилността на потребителските разходи е ключов фактор за това, че досега икономиката на САЩ не се поддава на прогнозите за рецесия. Потребителските разходи съставляват почти 70% от БВП на страната.

Последните данни за нагласите обаче не са толкова оптимистични, като през октомври потребителските нагласи се понижиха до най-ниската си стойност от пет месеца насам. Този спад до голяма степен се дължи на очакванията на домакинствата за по-висока инфлация през следващата година.

Въпросът за трайната инфлация е проблем не само за потребителите, но и за Федералния резерв. Последните данни на Бюрото за трудова статистика сочат, че през септември цените остават стабилни на равнище от 3.7%, което е доста над целта на Фед от 2%.

Икономистът Майкъл Пиърс от Oxford Economics очерта потенциалните последици, предполагайки, че ако Фед остане ангажиран с връщането на инфлацията към целевото равнище от 2%, това може да увеличи вероятността от повишаване на лихвените проценти и да удължи периода на рестриктивна парична политика, което потенциално може да засили риска от бъдеща рецесия.

В обобщение, макар че точната вероятност за рецесия остава несигурна, икономическите перспективи се характеризират със значителна нееднозначност.

Лиз Йънг, ръководител на отдел “Инвестиционна стратегия” в Sofi, уместно отбеляза, че ситуацията далеч не е решена, предупреждавайки, че пътят напред може все още да представлява допълнителни предизвикателства, преди да покаже признаци на подобрение.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.