НАЧАЛО Биткойн

Биткойн или S&P 500 – коя е по-добрата дългосрочна инвестиция?

03.06.2024 19:30 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн или S&P 500 – коя е по-добрата дългосрочна инвестиция?

Тъй като индексът S&P 500 и Биткойн (BTC) достигнаха едновременно нови исторически върхове, инвеститорите са изправени пред интригуваща дилема: дали да инвестират в S&P 500 или в BTC?

Макар че Биткойн е известен с изключителната си волатилност, а крипто пазарът исторически е смятан за високорисков, има убедителна причина, поради която институционалните инвеститори все по-често насочват средства към Биткойн – неговата превъзходна дългосрочна възвръщаемост е трудно да бъде пренебрегната.

По-високата производителност на Биткойн

Кати Ууд от Ark Invest наскоро направи анализ, в който сравни представянето на цената на Биткойн с това на шест други основни класа активи (злато, суровини, недвижими имоти, облигации, акции и развиващи се пазари) в различни времеви хоризонти, обхващащи до седем години. За да проследи представянето на акциите, тя използва ETF тръста SPDR S&P 500.

Резултатите бяха зашеметяващи. През последните седем години годишната възвръщаемост на Биткойн възлиза на впечатляващите 44%, докато средната възвръщаемост за другите основни класове активи е едва 5.7%. Независимо от разглеждания времеви хоризонт – седем, шест, пет, четири или три години – Биткойн последователно надминаваше всеки друг клас активи.

Като се изключи спадът през 2022 г., когато цената на Биткойн рязко се понижи, резултатите са още по-забележителни. Между 2011 г. и 2021 г. Биткойн се превърна в най-добре представящия се актив в света, с годишна възвръщаемост от 230%, което надминава годишната възвръщаемост от 14% на S&P 500 за същия период.

Оптимално разпределение на биткойн

Прилагайки Модерната теория на портфейла, която отчита корелациите между класовете активи, Ууд установи, че оптималното разпределение на Биткойн в портфейла постоянно се увеличава с течение на времето. От 1% през 2017 г. оптималното разпределение нараства до малко под 5% през 2021 г. Впечатляващо е, че като се има предвид звездното представяне на Биткойн през 2023 г. (с ръст на цената от над 150%), оптималното разпределение съгласно тази теория вече е нараснало до зашеметяващите 19.4%.

Въпреки че е оптимист по отношение на Биткойн, Ууд признава присъщите на актива рискове и волатилност. През почти 15-годишната история на BTC е имало поне четири големи срива, при които цената му се е сривала със 77% или повече, което подчертава потенциала за значителна ерозия на богатството по време на периоди на пазарни сътресения.

Устойчивост и търпение

Въпреки тези драматични спадове Биткойн постоянно демонстрира устойчивост, като след всяка криза се възстановява по-силно и поставя нови исторически върхове. Улавянето на потенциала на Биткойн за растеж обаче изисква достатъчно дълъг период на държане, за да се преодолее волатилността и да се възстанови от особено тежки спадове.

Въпреки че сравнението между представянето на Биткойн и S&P 500 със сигурност ще предизвика дебат, доказателствата сочат, че Биткойн има потенциал да надмине фондовия пазар за продължителни периоди. За инвеститорите, които имат сериозни намерения за създаване на богатство, разпределянето на малка част от портфейла им в Биткойн може да послужи като катализатор за значителен растеж, при условие че са подготвени за присъщите на актива сътресения.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Как борсово търгуваните фондове може да манипулират цената на Биткойн

Марк Юско, хедж фонд експерт, съосновател и главен изпълнителен директор на Morgan Creek Capital предостави своя коментар върху сложните методи, чрез които борсово търгуваните фондове (ETF) може да влияят върху цените на Биткойн (BTC).

22.06.2024 14:30 2 мин. четене

Крипто и Фед: Как лихвения процент може да повлияе на пазара

През последните две години по-високите лихвени проценти оказаха значително влияние върху акциите, криптовалутите и суровините като петрола.

22.06.2024 12:30 2 мин. четене

$545 милиона напуснаха Биткойн ETF-ите: До къде може да падне цената?

Последните данни на Farside показват, че тази седмица американските спот Биткой ETF-и са отбелязали отлив от $545 милиона, което показва нарастваща предпазливост от страна на инвеститорите.

22.06.2024 11:30 2 мин. четене

Банковата криза в Япония се влошава – но това може да е добра новина за Биткойн

Изглежда, че банковата криза в Япония е на прага на сериозна ескалация, което може да доведе до вливане на ликвидност с американски долари и да даде тласък на Биткойн (BTC) и по-широкия крипто пазар.

22.06.2024 6:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.