НАЧАЛО Биткойн

Биткойн се изправя пред нова заплаха: Алгоритмични стабилни монети

април 24, 2022 12:17 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн се изправя пред нова заплаха: Алгоритмични стабилни монети

Предполага се, че стейблкойните са скучните токени в крипто пространството – предназначени да поддържат фиксирана стойност от $1. Но една от най-бързо развиващите се стабилни монети – TerraUSD – може да създава нови рискове за Биткойн и по-широкия крипто пазар.

Стабилните монети действат като дигитални долари на крипто пазарите – много търговци ги използват като вид място за съхранение на пари между сделките. Най-големите са USDC и USDT, които съставляват комбинирано 70% от пазара на стабилни монети на стойност $186 милиарда.

Точно зад тях обаче е „алгоритмична“ монета, наречена TerraUSD. През изминалата година пазарната ѝ капитализация се покачи с близо 870% до $17.9 милиарда, което я прави третата по големина стабилна монета.

Подобно на по-традиционните си алтернативи, TerraUSD се стреми да поддържа фиксирана цена от $1. Но за разлика от по-големите си братя и сестри – които поддържат резерви, базирани на долари, равни на тяхното обращение – TerraUSD държи своята обвързаност, като дава на търговците възможност за арбитраж всеки път, когато цената се отклони от $1.

Протоколът на Terra позволява на търговците да „горят“ TerraUSD в замяна на друга криптовалута, наречена Luna, на стойност един долар. Търговията носи печалба, когато цената на TerraUSD падне под $1. Това също така работи в обратна посока – предотвратявайки покачването на TerraUSD над $1.

НЕ ИЗПУСКАЙ
Terra (LUNA) дава обещаващи признаци на сила

С малки изключения, системата до голяма степен работи, за да запази TerraUSD на стабилна цена от $1.

И все пак поддръжниците на Terra изглежда правят крачка напред, за да се опитат да попречат на TerraUSD да не падне под $1. Основателят на Terraform Labs До Куон наскоро обеща да натрупа огромно количество криптовалути, включително поне $10 милиарда в Биткойн (BTC), за да помогне за стабилизацията на цената на TerraUSD.

Това поражда опасения, че TerraUSD може да не е толкова алгоритмично стабилен, колкото изглежда. И $10 милиарда в Биткойн не е тривиална сума, която да държите като резервен актив, обвързан с TerraUSD; ако Terraform трябваше да продаде част от своите BTC, за да отговори на заявките за обратно изкупуване на TerraUSD, това може да дестабилизира по-широкия крипто пазар.

Усилията за стабилизиране на един крипто актив може да създадат повече нестабилност в други крипто активи“, каза професорът по право от университета в Калгари Райън Клементс, който е изследвал стабилни монети, включително TerraUSD.

Ако трябва да изкупят Биткойн, за да поддържат фиксацията, може ли това да окаже низходящ натиск върху Биткойн? Логично, така изглежда.

Алгоритмичният процес на Terra закъса. Тъй като пазарът на криптовалути се срина през май 2021 г., TerraUSD временно счупи фиксираната си позиция, достигайки до 94.5 цента за долар, въпреки че се възстанови в рамките на седмица. Други алгоритмични стабилни монети, като тази, разработена от Iron Finance, напълно се сринаха.

Друго притеснение е, че голяма част от търсенето на TerraUSD идва от търсещи печалби инвеститори, използващи продукт за крипто спестявания, наречен Anchor Protocol. Anchor, който е изграден върху блокчейн мрежата Terra, в момента предлага доходност от над 19.5%.

Ако инвеститорите загубят доверие в Anchor и се опитат да извадят парите си, това може да доведе до каскадна загуба на търсенето на TerraUSD, което потенциално да сложи край на фиксацията към долара. Това е мястото, където Биткойн може да се намеси.

За да не се случи това, Куон и други сформираха „Luna Foundation Guard“, базирана в Сингапур организация с нестопанска цел, която, наред с други задачи, ще изгради гигантски крипто резерв за поддръжка на TerraUSD. С BTC на стойност $10 милиарда, скоро може да се превърне в един от най-големите притежатели на актива в света.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ
99% от криптовалутите са ценни книжа, предупреждава Майкъл Сейлър

Проблемът, според Клементс и други, е, че не е ясно дали пазарът на Биткойн има достатъчно ликвидност, за да абсорбира бързите продажби от толкова голям притежател на BTC. Според CoinMarketCap само $32 милиарда в BTC са изтъргувани през последните 24 часа, което е по-малко от 4% от пазарната капитализация на монетата от $811 милиарда.

Ако ликвидирате $50 милиарда в облигации, това няма да унищожи икономиката на САЩ„, каза Клементс. Биткойн може да е много по-уязвим от вълна от продажби от фондация Luna, която може да бъде новият „кит“ на токена.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Биткойн Новини