НАЧАЛО Регулации

Биткойн: Русия предлага ново законодателство за миньорите

ноември 21, 2022 13:11 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн: Русия предлага ново законодателство за миньорите

Нов законопроект, внесен в Държавната дума (парламента на Русия), ще даде на крипто миньорите в страната два варианта за продажба на добитите от тях монети. 

Предложението обаче се сблъскa с трудности от страна на правителството и финансовата система, които остават негативно настроени към приемането на дигитални активи.

Освен това, по-рано този месец от ЕС потвърдиха блокирането на предоставянето на крипто услуги на руски граждани като част от санкциите, наложени на страната след нахлуването на Русия в Украйна.

Ако обаче новият законопроект бъде успешен руските миньори ще могат да продават добитото крипто чрез чуждестранни и локални платформи съгласно закона за експерименталните дигитални режими. Новият закон се очаква да влезне в сила през януари 2023 г.

Независимо от това къде миньорите продават добитите криптовалутите, всички печалби ще трябва да се отчитат пред Федералната данъчна служба.

Какво съдържа законопроекта

Законопроектът съдържа редица разпоредби и конкретни определения, включително подробно описание на това какво всъщност включва добивът на дигитални валути. 

След това се уточнява, че правителството на Русия ще поеме отговорността за определяне на изискванията, на които трябва да отговарят крипто миньорите и се уточнява, че всеки, който иска да се „разпореди“ със своите монети може да го направи, ако не използва „руска информационна инфраструктура“ за извършване на транзакциите.

Интересно е, че законопроектът предлага и обща забрана за рекламиране на дигитални валути, като обаче прави изключение за добива на криптовалути.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Ето колко дължи FTX на най-големите си кредитори


Председателят на Комитета по финансовите пазари Анатолий Аксаков: 

Въвеждането на предложената в законопроекта регулация на добива, както и установяването на определени изисквания за тази дейност, ще даде възможност за законно извършване на тази дейност, деклариране на получените доходи, както и плащане на съответните данъци в бюджетите на всички нива. […] Това ще даде възможност да се елиминират правните рискове, свързани с дейността.

Приемането на законопроекта

Законодателите, които стоят зад законопроекта, може да се изправят пред сериозна борба за приемането му.

Миналия месец законопроектът за крипто добива, който имаше за цел да проправи пътя към регулаторна рамка за цяла Русия, беше отхвърлен от руския парламент и предизвика критики от страна на Комитета по финансовите пазари.

Това се дължи отчасти на факта, че в предложението не се посочваше как да се прилагат таксите и се насърчава използването на криптовалути като плащане. Това е забранено от руската конституция, тъй като рублата трябва да бъде единствената валута, използвана на територията на Русия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Хонконг оформя регулаторна рамка за доставчиците на крипто услуги

Законодателният съвет на Хонконг прие ново изменение на своята система за борба с прането на пари и финансирането на тероризма, което включва доставчиците на услуги за дигитални активи.

декември 8, 2022 18:44 1 мин. четене

Великобритания завършва регулаторната си рамка за крипто сектора

Подходът на правителството и парламента на Великобритания да въведат мащабни регулации, които да ръководят крипто индустрията, не отрича цялостното схващане, че технологията, която захранва екосистемата на дигиталните валути е уникална и футуристична.

декември 8, 2022 15:27 1 мин. четене

NFT са законна виртуална собственост, установи китайски съд

Китайски съд установи, че незаменяемите токени (NFT) имат общи характеристики със собствеността, като например стойност, оскъдност, възможност за разпореждане и търгуване. 

декември 5, 2022 16:59 1 мин. четене

Делото между Ripple и SEC доближава своя край

Двегодишната съдебна битка между Комисията за ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) и Ripple е към своя край, след като крипто компанията е подала отговор на възражението на Комисията срещу нейното искане за съкратено съдебно решение.

декември 5, 2022 9:59 1 мин. четене