НАЧАЛО Регулации

Биткойн: Русия предлага ново законодателство за миньорите

ноември 21, 2022 13:11 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн: Русия предлага ново законодателство за миньорите

Нов законопроект, внесен в Държавната дума (парламента на Русия), ще даде на крипто миньорите в страната два варианта за продажба на добитите от тях монети. 

Предложението обаче се сблъскa с трудности от страна на правителството и финансовата система, които остават негативно настроени към приемането на дигитални активи.

Освен това, по-рано този месец от ЕС потвърдиха блокирането на предоставянето на крипто услуги на руски граждани като част от санкциите, наложени на страната след нахлуването на Русия в Украйна.

Ако обаче новият законопроект бъде успешен руските миньори ще могат да продават добитото крипто чрез чуждестранни и локални платформи съгласно закона за експерименталните дигитални режими. Новият закон се очаква да влезне в сила през януари 2023 г.

Независимо от това къде миньорите продават добитите криптовалутите, всички печалби ще трябва да се отчитат пред Федералната данъчна служба.

Какво съдържа законопроекта

Законопроектът съдържа редица разпоредби и конкретни определения, включително подробно описание на това какво всъщност включва добивът на дигитални валути. 

След това се уточнява, че правителството на Русия ще поеме отговорността за определяне на изискванията, на които трябва да отговарят крипто миньорите и се уточнява, че всеки, който иска да се “разпореди” със своите монети може да го направи, ако не използва “руска информационна инфраструктура” за извършване на транзакциите.

Интересно е, че законопроектът предлага и обща забрана за рекламиране на дигитални валути, като обаче прави изключение за добива на криптовалути.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Ето колко дължи FTX на най-големите си кредитори


Председателят на Комитета по финансовите пазари Анатолий Аксаков: 

Въвеждането на предложената в законопроекта регулация на добива, както и установяването на определени изисквания за тази дейност, ще даде възможност за законно извършване на тази дейност, деклариране на получените доходи, както и плащане на съответните данъци в бюджетите на всички нива. […] Това ще даде възможност да се елиминират правните рискове, свързани с дейността.

Приемането на законопроекта

Законодателите, които стоят зад законопроекта, може да се изправят пред сериозна борба за приемането му.

Миналия месец законопроектът за крипто добива, който имаше за цел да проправи пътя към регулаторна рамка за цяла Русия, беше отхвърлен от руския парламент и предизвика критики от страна на Комитета по финансовите пазари.

Това се дължи отчасти на факта, че в предложението не се посочваше как да се прилагат таксите и се насърчава използването на криптовалути като плащане. Това е забранено от руската конституция, тъй като рублата трябва да бъде единствената валута, използвана на територията на Русия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Обединеното кралство затяга правилата за крипто реклама

Органът за финансов надзор (FCA) разкри нови правила, които ще влязат в сила на 8 октомври и с които се налагат по-строги правила за рекламодателите на крипто услуги в Обединеното кралство.

юни 8, 2023 15:59 2 мин. четене

Coinbase или Binance ще пострада повече от делата на SEC?

Малко след като заведе дело срещу най-голямата крипто борса в света, Binance, Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) вече предприе правни действия срещу друга платформа – Coinbase.

юни 7, 2023 19:00 2 мин. четене

Войната срещу Binance: SEC класифицира 61 криптовалути като ценни книжа

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) разшири обхвата на проверките си върху криптовалутите, като наскоро включи Binance в списъка си със съдебни действия.

юни 6, 2023 15:30 2 мин. четене

Нов законопроект в САЩ категоризира криптовалутите като стоки

Лидерите на републиканците в Камарата на представителите на САЩ представиха предварителна версия на законопроект, който има за цел да предефинира криптовалутите като стоки.

юни 5, 2023 8:00 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.