НАЧАЛО Биткойн

Биткойн през 2024: Какво да очакват инвеститорите?

декември 12, 2022 7:27 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн през 2024: Какво да очакват инвеститорите?

Един катализатор може да се отрази много позитивно на цената на водещата по пазарна капитализация криптовалута, а оттам и на целия пазар.

Следващият халвинг на Биткойн (BTC), който се очаква да се случи между април и май 2024 г.може да се отрази положително на притежателите на актива. 

Какво въздействие може да окаже халвинга?

Според нов доклад на компанията за анализи Messari, събитието може да предизвика рали на BTC.

Халвингът намалява количеството биткойни, добивани с всеки блок, като по този начин намалява общото предлагане на актива. Това може да доведе до увеличаване на търсенето, тъй като е вероятно повече инвеститори да закупят Биткойн с надеждата да се възползват от нарастващите цени. Освен това ограниченото предлагане може да действа и като хедж срещу инфлацията за тези, които инвестират в BTC. 

Както може да се види от изображението по-долу, след халвинг винаги следва скок на цената и възход.

messari

Въпреки че това намаляване на наградите може да има подобен ефект върху цената, миньорите могат да бъдат засегнати.

Един от недостатъците на халвинга е, че то може да доведе до намаляване на стимулите за миньорите да продължат да верифицират транзакциите. Ако твърде много от тях прекратят дейността си, това би довело до намаляване на цялостната сигурност на мрежата на Биткойн и до спад в скоростта на работа.

Таксите, които се плащат на миньорите, също са намалели и са достигнали едномесечно дъно, според Glassnode.

Този спад в приходите и таксите преди намаляването им наполовина може да представлява сериозна заплаха за добиващите в мрежата.

За да остане добивът рентабилен, цената на Биткойн ще трябва да се покачи.

Други фактори

Броят на адресите, притежаващи повече от една монета, беше достигнал исторически максимум от 192,000. Това подсказва, че интересът към актива от страна на големите инвеститори нараства.

Въпреки че големите адреси бяха показали интерес си към Биткойн, броят на търговците, които отварят дълги (лонг) позиции на BTC, спадна. Както може да се види от изображението по-долу, броят на търговците с лонг позиция в Биткойн, намаля през последния месец. 

coinglass

Липсата на дълги позиции с ливъридж може говори за спад в размера на спекулациите на пазара, което индикира, че по-малко инвеститори са склонни да поемат по-голям риск. Това може да доведе до намаляване на общата волатилност и до стабилизиращ ефект върху цената на Биткойн. В допълнение, това може да намали ликвидността на пазара, тъй като по-малко търговци ще могат бързо да влизат и излизат от позиции с висока честота.

Друг фактор, който би могъл да повлияе на цената на BTC, е стимулът на краткосрочните притежатели да продават своите позиции. На изображението по-долу може да се види, че съотношението на пазарната стойност към реализираната стойност (MVRV) се е увеличило. Това предполага, че в момента повече притежатели биха могли да реализират печалба, ако продадат.

sanimentmvrv

Ако краткосрочните продавачи се поддадат на натиска и започнат да продават, това може да доведе до леко поевтиняване на Биткойн в близко бъдеще.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Биткойн Новини

Биткойн: Анализатор прогнозира продължение на бичия сценарий – ето защо

Криптостратегът Майкъл ван де Поуп смята, че Биткойн (BTC) е готов за значително движение нагоре, тъй като е пробил над критично ниво.

февруари 9, 2023 11:00 2 мин. четене

Големите инвеститори се насочват към Биткойн

CoinShares, мениджър на цифрови активи, съобщи, че институционалните инвеститори влагат пари в Биткойн (BTC) и други цифрови активи за четвърта поредна седмица.

февруари 9, 2023 7:00 1 мин. четене

Биткойн навлиза в бичи пазар, очаква се възход – CryptoQuant

Главният изпълнителен директор на CryptoQuant сподели мнението си за текущата траектория на Биткойн и е убеден, че водещата криптовалута е готова за голям пробив.

февруари 8, 2023 9:59 3 мин. четене

Биткойн: Ето какъв е най-лошия случай – Б. Коуен

Анализаторът Бенджамин Коуен определи целева цена за Биткойн (BTC) в случай на значителен срив на най-голямата криптовалута.

февруари 8, 2023 8:00 2 мин. четене