НАЧАЛО Биткойн

Биткойн миньор с изключителен късмет спечели $130,000

23.01.2023 19:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн миньор с изключителен късмет спечели $130,000

В петък самостоятелен миньор на Биткойн (BTC) със средна мощност на хеширане от едва 10 TH/s спечели надпреварата за добавяне на блок 772,793 към блокчейна на актива.

Успеха на миньора имаше изключително малък шанс, тъй като по време на добавянето на блока общата хешираща мощност на Биткойн беше малко над 269 EH в секунда, което означава, че хашрейта от 10 TH/s на соло миньора е представлявал само 0.000000037% от цялата изчислителна мощност на блокчейна.

В замяна на това миньорът получи 98% от общата сума от 6.35939231 BTC, отпусната за възнаграждение и такси за блока. Останалите 2% бяха получени от Solo CK Pool – онлайн услуга за добив, която улеснява индивидуалния добив.

За да добави блок към верига, базирана на алгоритъм за доказателство за работа (PoW) като при Биткойн, миньорът трябва пръв да изчисли валиден хеш за блока, който може да бъде открит само чрез груба изчислителна сила.

Машините за добив изпълняват алгоритъм за криптиране, за да произведат хеш, който пада под праг, определен от мрежата. Ако алгоритъмът произведе стойност, която е над целевия хеш миньорът опитва алгоритъма отново с леко променен вход, за да произведе напълно нова стойност за хеша. Копачките, създадени специално за изпълнение на тази функция, са в състояние да изчисляват трилиони уникални хешове всяка секунда.

Късмет или умения?

Шансовете за добавяне на блок като самостоятелен миньор се определят от броя на хешовете, които платформата на миньора изчислява в секунда, спрямо общия брой хешове, които всички машини в мрежата изчисляват всяка секунда.

Според публикация на потребител във форума BitcoinTalk по-малко от час след решаването на блок 772,793 соло миньорът е имал средна хешираща мощност за предходния час от 10.6 TH/s.

Информацията, публикувана в BitcoinTalk разкрива също, че ~10 TH/s е била комбинираната мощност на четири машини наречени “работници“. Това подсказва, че платформата на този миньор вероятно е била съставена от четири USB копачки, които поотделно могат да постигнат скорост на хеширане от около 3 TH/s.

Като се използва нивото на трудност, включено в блок 772,793 и се приеме, че платформата на въпросния миньор е изчислявала 10 TH/s е възможно да се изчисли общата очаквана хешираща мощност като 269,082,950 TH/s по времето, когато блокът е бил решен.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн: Изключителни печалби предстоят по-скоро отколкото очаквате – К. Свенсън


Въз основа на това вероятността миньор да е първият, който ще реши блока с валиден хеш е едно към 26.9 милиона. Статистически това означава, че ако същите обстоятелства се повторят безкрайно много пъти, миньорът ще добави блока средно в 0,000000037% от случаите.

Приноса на майнинг пуловете

Огромното мнозинство от блоковете, добавени към блокчейна на Биткойн днес, са създадени от големи пулове от платформи за добив, които обединяват своята хепираша мощност и споделят приходите си.

По този начин приносът на всеки миньор се възнаграждава пропорционално всеки път, когато пулът изкопае блок.

Пуловете за добив датират от 2010 г. и с всяка изминала година постоянно заемат по-големи дялове от разпределението на хашрейта, тъй като трудността на добива се увеличава, а майнинг технологията се усъвършенства. Днес поне 98% от онлайн миньорите на BTC принадлежат към пул за добив.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Доминацията на Биткойн на крипто пазарите продължава да расте

Доминацията на Биткойн на пазара на криптовалути достигна най-високата си точка от три години насам, което показва силно търсене на американски борсово търгувани фондове (ETF), притежаващи най-големия дигитален актив.

16.04.2024 9:00 1 мин. четене

Биткойн ще се срине до $20,000 според икономист – каква е причината?

С нарастването на геополитическото напрежение и разрастването на сблъсъците в конфликта между Израел и Иран Биткойн е подложен на низходящ натиск.

15.04.2024 12:00 2 мин. четене

Исторически точен анализатор прогнозира нов връх на Биткойн

Трейдър, известен с това, че точно предсказа дъното на мечия пазар на Биткойн през 2018 г., сега предполага, че скорошната корекция позиционира BTC за потенциален скок до нов исторически връх.

15.04.2024 8:00 1 мин. четене

Биткойн и алткойните започват да се възстановяват – кавко следва?

През уикенда цената на Биткойн отбеляза значителен спад, който е един от най-силните през последните седмици.

15.04.2024 6:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.