НАЧАЛО Биткойн

Биткойн като алтернатива на спестовните сметки

октомври 11, 2022 10:01 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн като алтернатива на спестовните сметки

Традиционните банки ощетяват клиентите си, като не отразяват инфлационните промени в лихвените проценти по спестовните сметки. 

Традиционните банки са неизгодни

Средната лихва по тези сметки в САЩ е 0.3% – номинален процент в контекста на днешната икономическа ситуация.

По време на локдауните покрай COVID британските домакинства спестиха допълнително $190 милиарда, но стойността на тези парични средства бързо намаля поради инфлацията. 

Продължителната инфлация и нейното влияние означават, че спестителите ще продължат да наблюдават как стойността на средствата им намалява или могат да потърсят алтернативи с дългосрочно съхранение на тази стойност.

Много пазарни участници призоват да се потърсят алтернативни инвестиционни възможности и класове активи, които са отделени от инфлационните колебания и са особено устойчиви на обезценяване. 

Биткойн се посочва като една такава алтернатива, която все повече хора разглеждат като част от устойчив портфейл, предназначен да преодолее инфлацията и геополитическата несигурност.

Банковите гиганти подвеждат обикновените инвеститори, като не увеличават лихвените проценти, въпреки че централните банки повишават основните лихвени проценти. 

Другият проблем със спестяването и инвестирането чрез традиционните банки е, че емитираната от правителството валута е свързана с риск от контрагента.  

Правителствените централни банки печатат въз основа на търсенето и съществува риск от загуба на стойност поради инфлация или от обезценяване при настъпване на хиперинфлация. Биткойн, от друга страна, има ограничено предлагане и заложена парична политика, която придава на стоката антиинфлационни свойства, подобни на златото.

Биткойн традиционно се отличава в условия на нулеви или ниски лихви, наложени от банките. От 90-те години на миналия век насам централните банки по света определят ниски или отрицателни лихвени проценти и е вероятно да станем свидетели на завръщане към тази стратегия за борба с очертаващите се рецесии.

Разчитайки, че лихвените проценти няма да се повишат, много инвеститори избират Биткойн, тъй като неговите свойства практически не се влияят от инфлацията и лихвените проценти, определяни от централните банки.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн дава признаци на сила – какво да следим?


Доверието в традиционните банки продължава да пада

След финансовата криза от 2008 г. банките започнаха да се разглеждат в значително по-негативна светлина от повечето инвеститори. Лицата в ЕС са по-малко склонни да се доверяват на традиционните банкови институции, а проучване на YouGov сочи, че само част от британците все още се доверяват на традиционните банки, като 36% от тях вярват, че тези институции работят в техен интерес.

Темповете, с които много от по-младите инвеститори се насочват към криптовалутите, се засилват стремглаво в текущите условия. Тези поколения нямат вяра в централизирани институции, като банките, поради непрекъснатата икономическа нестабилност. Нещо повече, Биткойн позволява на инвеститорите повече контрол, където те притежават и контролират своите активи. Това не е така при традиционните банки и може да остави у хората усещането за липса на контрол.

Това нарастващо ниво на недоверие към традиционните банкови институции съвпада с намаляващото доверие в националните валути. Държави като Турция, Ливан или Аржентина са добри примери за това как инфлацията може да излезе извън контрол и как хората в крайна сметка губят доверие в местните си валути. Биткойн ще продължи да става все по-привлекателна алтернатива за съхранение на богатство.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Силната информираност за ценовото действие на Биткойн е това, което стимулира инвестициите според Avorak AI

Биткойн (BTC) се превърна в безспорен лидер в постоянно развиващия се пейзаж на криптовалутите. Потенциалът на Биткойн за значителна възвръщаемост привлече значителен интерес както от страна на индивидуални, така и от институционални инвеститори.

май 30, 2023 17:00 3 мин. четене

Биткойн представи версия 25.0: Подобрена производителност и нови функции

Наскоро основният софтуер на Биткойн (Bitcoin Core) пусна версия 25.0, която въвежда редица подобрения, поправки на грешки и оптимизации на производителността, както и актуализирани преводи.

май 30, 2023 13:58 2 мин. четене

Халвингът на Биткойн разбива мита за намаляващата възвръщаемост

Неотдавнашна публикация в Twitter, в която се подчертава историческото представяне на цената на Биткойн след всяко халвинг събитие, предизвика интригуващи дискусии в крипто общността.

май 30, 2023 7:00 4 мин. четене

ChatGPT: Може ли Етериум да изпревари Биткойн?

Попитахме чатботът на OpenAI, ChatGPT дали е възможно един ден Етериум да надмине Биткойн като криптовалута номер едно.

май 29, 2023 17:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.