НАЧАЛО Биткойн

Биткойн и инфлацията – какво може да последва?

декември 16, 2022 10:54 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн и инфлацията – какво може да последва?

Докато ФЕД се бори с предизвикателствата на високата инфлация и икономическата несигурност, много инвеститори следят Биткойн и как обстоятелствата могат да повлияят на стойността му.

Биткойн и по-широкият криптопазар обърнаха посоката си в отговор на съобщението на Федералния резерв на САЩ за увеличение на лихвените проценти с 50 базисни пункта, заличавайки печалбите, реализирани преди FOMC.

Биткойн и обявлението на ФЕД

Федералният резерв постоянно повишава лихвените проценти в опит да облекчи икономиката и да овладее инфлацията, която доведе цените на основните стоки до рекордни стойности.

Вчера цената на Биткойн достигна едномесечен връх ($18,303) и имаше кратко възстановяване на положителната инерция, но консервативният доклад на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) и коментарите на председателя на Фед Джером Пауъл доведоха BTC до дъно от $17,649 според данни от CoinMarketCap.

Цената на BTC направи значителни движения около съобщението на централната банка.

Преди изявлението на Пауъл ключовите индекси бяха в зелената зона; след това обаче те отчетоха загуби. В края на търговската сесия Dow Jones, Nasdaq и S&P бяха на червено.

В сряда следобед Пауъл заяви пред представителите на пресата, че „имаме още работа за вършене“, подчертавайки че рисковете от инфлация са се повишили.

Анализаторът Майкъл ван де Поуп подчерта, че покачването на Биткойн до над $18,300 е петседмичен връх, което всъщност е сигнал за оптимизъм.

[Биткойн] падна от $20,000 до $15,600 заради срива на FTX.

В момента се търгува на ниво от $18,000, което е малко по-високо от най-ниското ниво през юни.

Разбирам мечата теза, но това честно казано е знак за сила за Биткойн.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн и Етериум: Виждаме обещаващи признаци, според макро анализатор


Биткойн и инфлацията

Инфлацията може да повлияе на стойността на най-голямата криптовалута по няколко начина.

Ако инфлацията е висока и стойността на местната валута (напр. щатския долар) намалява, хората могат да възприемат Биткойн като по-привлекателна инвестиция, тъй като той не е обвързан с конкретна държава или правителство. В този случай търсенето на BTC може да се увеличи, което да доведе до повишаване на стойността му. 

Ако обаче високата инфлация е съпътствана от икономически сътресения или несигурност, това може да доведе до спад в доверието на инвеститорите и до намаляване на търсенето, което от своя страна може да потисне цената му.

Нека разгледаме специфичен сценарий, с цел да изясним какво точно се има предвид.

Представете си, че дадена държава преживява тежък икономически спад, има висока безработица и бързо девалвираща валута. В същото време инфлацията се покачва рязко, като цените на основните стоки и услуги се увеличават драстично. Много хора може да се окажат принудени да продадат притежаваните от тях биткойни, за да платят ежедневните си разходи и да защитят стойността на спестяванията си. Това може да доведе до намаляване на търсенето на BTC, което да доведе до спад на цената му.

Освен това икономическите сътресения и високата инфлация биха могли да доведат и до липса на доверие сред инвеститорите и до общо нежелание за поемане на риск. В този случай дори тези, които не са пряко засегнати от икономическия спад, може да са по-малко склонни да инвестират в Биткойн, което да доведе до по-нататъшно понижение на цената му или поне стагнация.

Това е само хипотетичен сценарий и има много други фактори, които биха могли да повлияят на цената на актива в подобна ситуация. Струва си също да се отбележи, че децентрализираният характер на Биткойн и ограниченото предлагане потенциално биха могли да осигурят известна защита срещу инфлацията, но това ще зависи от конкретните обстоятелства и от това как хората възприемат и реагират на ситуацията.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Биткойн Новини

Биткойн: Хеширащата мощност расте – да очакваме ли разпродажба?

Въз основа на данните на CryptoQuant един наблюдател отбелязва, че когато хеширащата мощност на Биткойн регистрира нови върхове, какъвто е случаят в края на януари 2023 г., цените на монетите са склонни да се възстановяват, тъй като възходящият импулс отслабва.

януари 28, 2023 9:43 3 мин. четене

Fantom може да се удвои, за Биткойн има 3 сценария, сподели топ трейдър

Крипто анализатор твърди, че един алткойн може да удвои цената си, като същевременно актуализира прогнозата си за Биткойн и още два криптоактива.

януари 28, 2023 9:02 2 мин. четене

Биткойн: Защо пътят до $100,000 може да е труден?

Неотдавнашният доклад на Goldman Sachs, в който Биткойн е обявен за най-добре представящия се актив през годината.

януари 28, 2023 7:02 3 мин. четене

Биткойн: Сенатор иска да направи BTC законно платежно средство

Въпросният сенатор също така внесе подобен законопроект, който има за цел да превърне Биткойн в законно платежно средство през 2022 г., но той постигна успех.

януари 27, 2023 21:00 2 мин. четене