НАЧАЛО Регулации

Биткойн (BTC): Бразилия легализира плащанията с криптовалути

ноември 30, 2022 21:04 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн (BTC): Бразилия легализира плащанията с криптовалути

Законопроектът, който беше одобрен от Сената през април, сега се нуждае от одобрението на изпълнителната власт, за да стане закон.

На 29 ноември вечерта след седемгодишни перипети Камарата на депутатите на Бразилия прие законопроект (PL) 4 041/2021, който контролира бразилския сектор на криптовалутите.

След като беше регулиран от бразилските законодатели и получи одобрение, законопроектът за криптопазара е готов да получи окончателното одобрение от президента на страната Жаир Болсонаро.

Биткойн като начин на плащане?

Съгласно новите правила Биткойн (BTC) ще се използва като дигитално представяне на стойност, което може да се използва като средство за плащане и като инвестиционен актив в Бразилия. Интересното е, че BTC все още е незаконно платежно средство в страната.

Според информация от Wu Blockchain бразилското правителство е премахнало противоречивото съдържание за сегрегацията (разделянето) на активите. Сегрегацията на активи е метод, който гарантира на инвеститорите, че техните активи все още са техни, дори когато са на съхранение в брокерска компания. Ако дадено дружество фалира, тези активи се връщат на потребителя, вместо да се използват за изплащане на задълженията към кредиторите.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Цена на Биткойн: Прогноза за 2025-2030 г.


Промените в законопроекта

Законопроектът, чийто автор е депутатът Аурео Рибейро, установява ново престъпление – измама с виртуални активи, за което се предвижда наказание между две и шест години плюс глоба. Той предвижда и създаването на лиценз за “доставчик на виртуални услуги“, който трябва да бъде поискан от компании, включително борси и други криптофирми.

Според законопроекта всички местни доставчици на криптовалути трябва да имат физическо дружество в страната. Компаниите ще разполагат със 180 дни, за да се адаптират към новите правила, преди законът да започне да се прилага.

В текста се посочва, че криптоактивите, считани за ценни книжа, ще бъдат регулирани от Бразилската комисия по ценни книжа и борси (CVM), докато други дигитални активи, които не попадат в тази категория, ще бъдат отговорни пред друг орган, който ще бъде назначен от изпълнителната власт. Очаква се да бъде избрана Централната банка.

Новите разпоредби ще се прилагат за юридически лица, които обменят дигитални валути за местни или чуждестранни валути, извършват трансфери или се занимават с финансови услуги, свързани с издатели или продавачи на дигитални активи.

Освен това от версията на Сената също беше премахнато и освобождаването от данъци за добив на криптовалути с устойчива енергия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Регулаторни проблеми изгониха топ крипто борса от Великобритания

Крипто борсата Bybit реши да напусне пазара в Обединеното кралство в очакване на предстоящите разпоредби за крипто маркетинг, които ще бъдат приложени от Органа за финансово поведение (FCA) следващия месец.

септември 22, 2023 22:00 2 мин. четене

Тайланд въвежда нови закони за данъчното облагане на криптовалутите

От 1 януари 2024 г. Тайланд ще преразгледа законодателството си за данъка върху доходите, отнасящо се до приходите, придобити в чужбина.

септември 19, 2023 17:30 2 мин. четене

Крипто пътешествието на Китай: Преди и сега

Някога Китай беше световният център за търговия и добив на биткойни. Въпреки това китайското правителство години наред се бореше с методите за регулиране на нарастващата популярност на криптовалутите и за предотвратяване на подкопаването на стойността на фиатната им валута.

септември 19, 2023 12:00 4 мин. четене

Япония ще позволи използването на криптовалути за публично финансиране

Японското правителство одобри стартъпи, които могат да използват криптовалутни токени като алтернативно средство за публично финансиране, различно от традиционния фондов пазар.

септември 16, 2023 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.