НАЧАЛО Регулации

Биткойн (BTC): Бразилия легализира плащанията с криптовалути

30.11.2022 21:04 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн (BTC): Бразилия легализира плащанията с криптовалути

Законопроектът, който беше одобрен от Сената през април, сега се нуждае от одобрението на изпълнителната власт, за да стане закон.

На 29 ноември вечерта след седемгодишни перипети Камарата на депутатите на Бразилия прие законопроект (PL) 4 041/2021, който контролира бразилския сектор на криптовалутите.

След като беше регулиран от бразилските законодатели и получи одобрение, законопроектът за криптопазара е готов да получи окончателното одобрение от президента на страната Жаир Болсонаро.

Биткойн като начин на плащане?

Съгласно новите правила Биткойн (BTC) ще се използва като дигитално представяне на стойност, което може да се използва като средство за плащане и като инвестиционен актив в Бразилия. Интересното е, че BTC все още е незаконно платежно средство в страната.

Според информация от Wu Blockchain бразилското правителство е премахнало противоречивото съдържание за сегрегацията (разделянето) на активите. Сегрегацията на активи е метод, който гарантира на инвеститорите, че техните активи все още са техни, дори когато са на съхранение в брокерска компания. Ако дадено дружество фалира, тези активи се връщат на потребителя, вместо да се използват за изплащане на задълженията към кредиторите.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Цена на Биткойн: Прогноза за 2025-2030 г.


Промените в законопроекта

Законопроектът, чийто автор е депутатът Аурео Рибейро, установява ново престъпление – измама с виртуални активи, за което се предвижда наказание между две и шест години плюс глоба. Той предвижда и създаването на лиценз за “доставчик на виртуални услуги“, който трябва да бъде поискан от компании, включително борси и други криптофирми.

Според законопроекта всички местни доставчици на криптовалути трябва да имат физическо дружество в страната. Компаниите ще разполагат със 180 дни, за да се адаптират към новите правила, преди законът да започне да се прилага.

В текста се посочва, че криптоактивите, считани за ценни книжа, ще бъдат регулирани от Бразилската комисия по ценни книжа и борси (CVM), докато други дигитални активи, които не попадат в тази категория, ще бъдат отговорни пред друг орган, който ще бъде назначен от изпълнителната власт. Очаква се да бъде избрана Централната банка.

Новите разпоредби ще се прилагат за юридически лица, които обменят дигитални валути за местни или чуждестранни валути, извършват трансфери или се занимават с финансови услуги, свързани с издатели или продавачи на дигитални активи.

Освен това от версията на Сената също беше премахнато и освобождаването от данъци за добив на криптовалути с устойчива енергия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Турция въвежда нова данъчна политика, за да събере $7 милиарда

Турция се стреми да повиши данъците като част от усилията си да се възстанови от бюджетните ограничения, произтичащи от земетресенията, които засегнаха страната през 2023 г., посочва Bloomberg.

15.06.2024 16:00 1 мин. четене

Какво представлява закона FIT21 и какво влияние има?

През май Камарата на представителите на САЩ прие законопроекти за регулиране на криптовалутите, като по този начин направи значителна крачка към приемането на Държавния закон за анти-мониторинг чрез CBDC и Закона за финансовите иновации и технологии за 21-ви век (FIT21 Act).

15.06.2024 8:00 2 мин. четене

Европа вече е готова да въведе регулации за крипто пазарите

Европейският банков орган (EBA) завърши проекта на техническите стандарти съгласно регламента за пазарите на крипто активи (MiCA).

14.06.2024 15:30 1 мин. четене

Несигурност на крипто пазарите след изборите за Европейския парламент

В резултат на някои политически и макроикономически промени нивото на непредсказуемост на крипто пазара се повишава. По-специално, нагласите на инвеститорите бяха повлияни от резултатите от европейските парламентарни избори, като по този начин се усложни пазарният ред.

11.06.2024 10:00 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.