НАЧАЛО Други

Бичите настроения преобладават на фондовия пазар – какво да очакваме?

22.05.2024 17:30 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Бичите настроения преобладават на фондовия пазар – какво да очакваме?

Сегашните настроения на инвеститорите в акции са изключително оптимистични и достигат невиждани от години нива. Въпреки това в този момент е необходимо да се внимава с агресивното навлизане на пазара.

Оценката на Bank of America, базирана на обширни проучвания на фондовете за акции, оценявани на трилиони долари, разкрива рязко нарастване на бичия дух сред инвеститорите, което напомня на настроенията, наблюдавани през ноември 2021 г. Този измерител на нагласите отчита фактори като степента на притежание на акции от страна на управителите на фондове и техните перспективи за икономическия растеж.

Преобладаващият оптимизъм се дължи на вярата в устойчивата икономическа експанзия и корпоративната рентабилност. Въпреки решителните повишения на лихвените проценти от страна на Федералния резерв през 2022 г. с цел ограничаване на инфлационния натиск, икономиката на САЩ досега успява да избегне рецесията.

Сега се спекулира, че умерената инфлация може да възпре по-нататъшните повишения на лихвените проценти и евентуално да предизвика тяхното намаляване в близко бъдеще. В съчетание с непрекъснатото създаване на работни места се очаква този сценарий да поддържа икономическия растеж, като създава благоприятни условия както за големите, така и за малките предприятия да наблюдават непрекъснато нарастване на приходите и печалбите.

Вследствие на това мениджърите на фондове са склонни да се възползват от потенциалните пазарни печалби, което води до рязко нарастване на дяловите участия и до повишаване на индекса S&P 500 с 48% спрямо най-ниските му стойности от края на 2022 г. В последното проучване нетни 41% от инвеститорите съобщават за свръхпретеглена позиция в акции, което бележи най-високото ниво от януари 2022 г. насам. Освен това разпределението на парични средства в портфейлите е намаляло до 4%, което е най-ниското ниво от първата половина на 2021 г., тъй като мениджърите разполагат със средства в акции.

Това преобладаващо високо ниво на бичи настроения обаче поражда опасения сред някои пазарни наблюдатели. Никълъс Колас, основател на DataTrek, предупреждава срещу прекомерното превъзбуждане, като предлага вместо да празнуват ралито, инвеститорите да обмислят прибиране на печалбите.

Основанието за тази предпазливост се крие в намалената наличност на парични средства, които могат да продължат да повишават цените на акциите. Въпреки че текущите нива на паричните средства са относително ниски, мениджърите вече са отделили значителни средства за закупуване на акции.

Въпреки че поддържането на известно разпределение на парични средства, които понастоящем носят доходност от около 4%, има смисъл предвид продължаващите рискове, като например инфлационния натиск и несигурността около бъдещите действия на Фед, настоящото ниво на паричните средства не е ясен сигнал за „покупка“ за Bank of America. Вместо това банката запазва неутрална позиция.

Освен това продължават да съществуват опасения относно устойчивостта на положителния икономически разказ, особено в светлината на последните данни, сочещи бавен растеж на продажбите на дребно. Освен това, ако Фед не успее да се справи адекватно с продължаващия инфлационен натиск, това потенциално може да потисне икономическия растеж и да предизвика спад на пазара.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Фондовите пазари в Европа, САЩ и Азия – какво трябва да знаем

Европейските акции се повишиха заедно с азиатските, водени от ралито на големите американски технологични компании, което тласна Уолстрийт до нов рекорд.

18.06.2024 14:30 2 мин. четене

Интересът към NFT се завръща – Етериум отново е лидер в класациите

Първоначално през 2024 г. крипто инвеститорите не проявиха голям интерес към NFT, но това се промени през последните седмици.

18.06.2024 14:00 2 мин. четене

БРИКС: Още две страни официално искат да се присъединят към алианса

С предстоящото разширяване на БРИКС по време на годишната им среща на върха, Малайзия и Тайланд обявиха намерението си да се присъединят към алианса.

18.06.2024 12:00 1 мин. четене

Прогноза за акциите на Microsoft за следващите 12 месеца

Когато разглеждаме гигантите в сектора на технологиите, Microsoft (MSFT) често е първата компания, която ни идва на ум.

18.06.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.