Home

Банковата криза в Япония се влошава – но това може да е добра новина за Биткойн

22.06.2024 6:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Банковата криза в Япония се влошава – но това може да е добра новина за Биткойн

Изглежда, че банковата криза в Япония е на прага на сериозна ескалация, което може да доведе до вливане на ликвидност с американски долари и да даде тласък на Биткойн (BTC) и по-широкия крипто пазар.

В блог публикация от 20 юни основателят на BitMEX Артър Хейс обсъди потенциалните последици от японската банкова криза, описвайки я като критичен фактор за крипто пазара.

Това е просто още един стълб на бичия крипто пазар“, заяви Хейс.

Tой подчерта, че Norinchukin, петата по големина банка в Япония, вече е подложена на натиск и планира да продаде американски и европейски облигации на стойност $63 милиарда.

Хейс предполaga, че може да се наложи САЩ да се намесят, за да смекчат кризата, което потенциално да доведе до “вливане на доларова ликвидност“.

Потенциални ползи за Биткойн

Според експертът разпродажбата на американски държавни облигации (UST) от страна на Norinchukin може да подтикне други големи японски банки да последват примера ѝ.

Всички японски мегабанки вероятно ще последват примера на Norinchukin и ще разтоварят портфейлите си от UST, за да облекчат проблемите си. Това може да доведе до бързото напускане на пазара на UST облигации на стойност $450 милиарда.”

Хейс обаче отбеляза, че САЩ може да се намесят, за да предотвратят подобен сценарий, тъй като “доходността ще скочи нагоре“, което ще оскъпи финансирането на федералното правителство.

За да се противопоставят на това, САЩ биха могли да убедят Японската централна банка (BoJ) да използва програма за обратно изкупуване, за да “абсорбира предлагането на UST“. В замяна на това американците биха предоставили на Японската централна банка “прясно напечатани долари“, което би увеличило доларовата ликвидност.

Хейс припомни и подобна ситуация през четвъртото тримесечие на 2023 г., която предизвика рали на рисковите активи, включително криптовалутите. Освен това той отбеляза, че банковата криза в САЩ през март 2023 г. е довела до 200% ръст на BTC след обявяването на спасителен план.

В година на избори последното нещо, от което се нуждаят управляващите демократи, е значително повишаване на доходността на държавните облигации, което да повлияе върху финансовите проблеми на техния средностатистически избирател“, обясни Хейс.

Следователно следващата американска ликвидна инжекция може да произтече от японската криза, предоставяйки възможност за крипто инвеститорите. Хейс посъветва инвеститорите да “купуват спада”.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Kraken приключи изплащанията от Mt. Gox, без да предизвика разпродажба на Биткойн

Kraken приключи процеса на изплащане на суми на кредиторите на Mt. Gox, без да предизвика очакваната разпродажба на BTC.

24.07.2024 19:05 2мин. четене

Ferrari започва да приема плащания с Биткойн в Европа

На 24 юли Ferrari обяви плановете си да разшири възможността за плащане с криптовалута до европейските си представителства до края на месеца.

24.07.2024 19:01 1мин. четене

Riot Platforms придобива Block Mining, за да разшири добивния капацитет на Биткойн

Riot Platforms, основен играч в добива на BTC, ще купи Block Mining, базиран в Кентъки, в сделка на стойност $92.5 милиона.

24.07.2024 18:30 1мин. четене

БРИКС: Членките вече разглеждат предложението на Иран за обща платежна система

Страните членки на БРИКС разглеждат предложението на Иран за интегриране на националните им платежни системи, както потвърди руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко в интервю за TASS.

24.07.2024 17:30 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.