НАЧАЛО Финтех

Банката на Япония започва да експериментира със собствена дигитална валута

АПР. 7, 2021 11:19 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Банката на Япония започва да експериментира със собствена дигитална валута

В неотдавнашната си статия Reuters съобщи, че Японската централна банка (BOJ) е започнала проучване на възможността за създаване на своя собствена CBDC (дигитална валута на централната банка).

 Експериментите на BOJ с дигиталната йена


BOJ следва стъпките на други централни банки по света. Китайската централна банка (PBOC) е лидер в тези дейности досега, тъй като тя работи по дигиталния юан от 2015 г. насам и от миналата година изпробва CBDC в Китай.


Федералният резерв също обмисля да се придвижи в тази посока, както и ЕЦБ, и централните банки на други държави.


Според Reuters първият етап от тези експерименти ще продължи до март следващата година. Той ще бъде фокусиран върху тестове, свързани с възможността за пускане, разпространение и осребряване на дигиталната йена.


По време на втората фаза през следващата година акцентът ще бъде повече върху подробните функции на CBDC, например определяне на ограничения за размера на отделните притежания на дигиталния аналог на йената за потребителите.


Обмисля се стартирането на пилотна програма за CBDC


BOJ също така очаква стартирането на пробна програма за тестване на валутата за доставчици на платежни услуги и потребители в Япония, според изпълнителния директор на BOJ, Шиничи Учида.


Той заяви, че в момента банката не планира да издаде своя CBDC. BOJ обаче намира за необходимо да започне да експериментира в тази област.


По-рано The Japanese Times заявиха, че Японската централна банка планира да пусне собствена криптовалута до 2023 г.


Що се отнася до други централни банки, наскоро ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви в интервю, че пускането на дигитално евро може да отнеме четири години или може би повече.


За разлика от Биткойн или друга криптовалута, дигиталните валути, емитирани от централните банки, са под пълния контрол на държавата и основно са фиатни валути в дигитална форма.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Администрацията на Байдън следи развитието на дигиталния юан

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (1)
Free Bitcoin АПР. 7, 2021 От няколко месеца се занимавам с един сайт.Това е най-старият крипто кран за Биткойн в света работи от 2013г. Не изисква инвестиция.Който няма Биткойн сега е момента да добие БЕЗПЛАТНО.https://freebitco.in/?r=36608933
Изкажете мнение
Още Финтех новини

Акциите на Alibaba скочиха след рекордната антимонополна глоба от 2.8 млрд. долара

Топ мениджърите в компанията, основана от милиардера Джак Ма, казаха на инвеститорите, че докато китайските регулатори продължават по-широко разследване на конгломератите в технологичната индустрия в ...
АПР. 15, 2021 15:52 3 МИН . ЧЕТЕНЕ

Grab се съгласява да сключи най-голямата SPAC сделка в света

Grab заяви, че възнамерява да включи в Nasdaq под символа GRAB след приключване на сделката.Компаниите за придобиване със специално предназначение са кухи компании, създадени за набиране на капитал за...
АПР. 15, 2021 14:48 3 МИН . ЧЕТЕНЕ

Най-голямата банка в Южна Корея вече е част от Управителния съвет на Hedera Hashgraph

В съобщение от 14-ти април Shinhan обяви, че е станал последният член на Управителния съвет на Hedera, който разширява усилията си в областта на “дигиталната трансформация”. Hedera рекламира своя хешг...
АПР. 15, 2021 12:01 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Европейската инвестиционна банка планира да издаде дигитални облигации на блокчейн

Според доклад на Bloomberg от вторник, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) възлага на Goldman Sachs, Banco Santander SA и Societe Generale AG оценка на възможността за уреждане и регистриране на об...
АПР. 14, 2021 14:53 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света