НАЧАЛО Други

Банката за международни разплащния представи рамка за блокчейн CBDC

09.07.2023 20:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Банката за международни разплащния представи рамка за блокчейн CBDC

На 7 юли Банката за международни разплащания (BIS) представи рамка за сигурност, чиято цел е да подпомогне централните банки в разработването на сигурни дигитални валути.

Признавайки бъдещото значение на дигиталните валути на централните банки (CBDC) като “критична национална инфраструктура“, BIS наблегна на потенциалното въздействие на кибератаките върху такива системи.

Пробивите в системите на CBDC могат да подкопаят доверието и увереността както в самата CBDC технология, така и в централната банка и в цялата финансова система. Както подчертава BIS, последиците от хакерски пробив в CBDC могат да достигнат до репутационни, оперативни и дори правни последици.

В светлината на неотдавнашния анализ на блокчейн атаките в рамките на сектора на децентрализираните финанси (DeFi), BIS установи пропуски в съществуващите техники за моделиране на заплахите. Това предполага, че CBDC, особено тези, които използват технологията на дигиталния регистър (DLT), може да не са адекватно защитени срещу тактиките, използвани от нападателите в DeFi пространството.

За да се справи с тези пропуски и да намали рисковете, свързани с пробиви в CBDC, BIS разработи цялостна рамка, наречена Polaris, която се състои от седем стъпки. Рамката има за цел да насочва централните банки в техните инициативи за CBDC и подчертава значението на киберсигурността и устойчивостта за поддържане на общественото доверие.

Следва да се отбележи, че много централни банки и правителства са предпазливи по отношение на използването на DLT технологии в своите проекти за CBDC поради свързаните с това рискове. Например създателите на дигиталната лира, известна като “Britcoin” посочиха, че техният CBDC може да не се основава на блокчейн. По същия начин китайският дигитален юан не използва DLT.

Рамката Polaris ще позволи на централните банки да разпознаят променящия се пейзаж на киберзаплахите около CBDC. Тя ще ги насочва при възприемането на нови технологии за поддръжка и защита на техните системи за CBDC.

Освен това рамката подпомага паричните власти в разбирането на съществуващите им възможности, които могат да бъдат използвани за CBDC системата, като същевременно идентифицира областите, които изискват по-нататъшно развитие.

В крайна сметка рамката дава възможност на централните банки да идентифицират и внедрят нови възможности, за да осигурят сигурно функциониране на CBDC.

BIS подчерта, че рамката Polaris служи за отправна точка и ще бъде периодично актуализирана, за да остане актуална с оглед на възникващите рискове и заплахи за системите CBDC.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Фондовите пазари в Европа, САЩ и Азия – какво трябва да знаем

Европейските акции се повишиха заедно с азиатските, водени от ралито на големите американски технологични компании, което тласна Уолстрийт до нов рекорд.

18.06.2024 14:30 2 мин. четене

Интересът към NFT се завръща – Етериум отново е лидер в класациите

Първоначално през 2024 г. крипто инвеститорите не проявиха голям интерес към NFT, но това се промени през последните седмици.

18.06.2024 14:00 2 мин. четене

БРИКС: Още две страни официално искат да се присъединят към алианса

С предстоящото разширяване на БРИКС по време на годишната им среща на върха, Малайзия и Тайланд обявиха намерението си да се присъединят към алианса.

18.06.2024 12:00 1 мин. четене

Прогноза за акциите на Microsoft за следващите 12 месеца

Когато разглеждаме гигантите в сектора на технологиите, Microsoft (MSFT) често е първата компания, която ни идва на ум.

18.06.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.