НАЧАЛО Други

Банката за международни разплащния представи рамка за блокчейн CBDC

юли 9, 2023 20:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Банката за международни разплащния представи рамка за блокчейн CBDC

На 7 юли Банката за международни разплащания (BIS) представи рамка за сигурност, чиято цел е да подпомогне централните банки в разработването на сигурни дигитални валути.

Признавайки бъдещото значение на дигиталните валути на централните банки (CBDC) като “критична национална инфраструктура“, BIS наблегна на потенциалното въздействие на кибератаките върху такива системи.

Пробивите в системите на CBDC могат да подкопаят доверието и увереността както в самата CBDC технология, така и в централната банка и в цялата финансова система. Както подчертава BIS, последиците от хакерски пробив в CBDC могат да достигнат до репутационни, оперативни и дори правни последици.

В светлината на неотдавнашния анализ на блокчейн атаките в рамките на сектора на децентрализираните финанси (DeFi), BIS установи пропуски в съществуващите техники за моделиране на заплахите. Това предполага, че CBDC, особено тези, които използват технологията на дигиталния регистър (DLT), може да не са адекватно защитени срещу тактиките, използвани от нападателите в DeFi пространството.

За да се справи с тези пропуски и да намали рисковете, свързани с пробиви в CBDC, BIS разработи цялостна рамка, наречена Polaris, която се състои от седем стъпки. Рамката има за цел да насочва централните банки в техните инициативи за CBDC и подчертава значението на киберсигурността и устойчивостта за поддържане на общественото доверие.

Следва да се отбележи, че много централни банки и правителства са предпазливи по отношение на използването на DLT технологии в своите проекти за CBDC поради свързаните с това рискове. Например създателите на дигиталната лира, известна като “Britcoin” посочиха, че техният CBDC може да не се основава на блокчейн. По същия начин китайският дигитален юан не използва DLT.

Рамката Polaris ще позволи на централните банки да разпознаят променящия се пейзаж на киберзаплахите около CBDC. Тя ще ги насочва при възприемането на нови технологии за поддръжка и защита на техните системи за CBDC.

Освен това рамката подпомага паричните власти в разбирането на съществуващите им възможности, които могат да бъдат използвани за CBDC системата, като същевременно идентифицира областите, които изискват по-нататъшно развитие.

В крайна сметка рамката дава възможност на централните банки да идентифицират и внедрят нови възможности, за да осигурят сигурно функциониране на CBDC.

BIS подчерта, че рамката Polaris служи за отправна точка и ще бъде периодично актуализирана, за да остане актуална с оглед на възникващите рискове и заплахи за системите CBDC.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Какво е нужно на крипто пазара да се превърне в неизменна част от икономика

Създателят на Chainlink (LINK) Сергей Назаров смята, че провалът на банковата индустрия и последвалото разочарование на хората от традиционната финансова система може да доведе до масово приемане на криптовалутите.

октомври 3, 2023 7:00 2 мин. четене

Coinbase придоби важен лиценз от централната банка на Сингапур

Coinbase, известният обмен на криптовалути, базиран в САЩ, наскоро получи лиценз за плащания от централната банка на Сингапур.

октомври 2, 2023 22:00 2 мин. четене

Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС

БРИКС, първоначално консорциум на бързоразвиващи се икономики, не само издържа във времето, но и претърпя пълна трансформация след първата си среща на върха през 2009 г.

октомври 2, 2023 20:00 2 мин. четене

Повод за притеснение ли е шокиращата консумация на енергия от изкуствения интелект?

В продължение на години основните медии демонизират Биткойн заради консумацията на енергия. Възходът на изкуствения интелект (AI) обаче и гладните за енергия процесори, които го задвижват, може да изместят най-популярната дигитална валута в света.

октомври 2, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.