НАЧАЛО Други

Банката на БРИКС цели да предостави заеми в размер на $5 милиарда през 2024 година

27.03.2024 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Банката на БРИКС цели да предостави заеми в размер на $5 милиарда през 2024 година

Банката на БРИКС, известна като Нова банка за развитие (НБР), си е поставила за цел да предостави заеми в размер на $5 милиарда през 2024 г.

Джоу Сянву, вицепрезидент на банката, обяви плановете на НБР да активизира дейността си след периода на относително бездействие по време на пандемията COVID-19. След забавянето на темповете на отпускане на заеми след 2020 г., сега НБР набира скорост.

“По време на пандемията дейността ни беше донякъде засегната, но сега се връщаме на правилния път”, заяви Джоу пред Reuters. Той също така потвърди, че членовете на БРИКС Индия и Китай са най-големите получатели на заеми за своите проекти за развитие на инфраструктурата. Индия, например, подобрява инфраструктурата си с модерни влакове, железопътни линии и магистрали.

По-голямата част от инвестициите на банката са постъпили в Индия и Китай, което се дължи на силния растеж на двете икономики в рамките на блока БРИКС. Тази тенденция предполага, че погасяването на заемите може да бъде по-управляемо, което ще улесни постигането на целта на НБР за достигане на $5 милиарда в заеми до 2024 г.

Джоу разкри още очакванията на НБР за ръст на китайската икономика и БВП с над 5% през 2024 г., което съвпада с прогнозите на правителството в условията на икономически бум в страната. По подобен начин икономиката на Индия също бележи значителен растеж, като нейният БВП нараства с около 6% годишно.

Както Индия, така и Китай са икономики, които надминават САЩ и западните страни по отношение на БВП и паритет на покупателната способност (ППС). Това развитие превръща БРИКС в сериозен претендент за финансовата система на САЩ, подхранван от забележителния растеж на икономиките на нейните членове.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Ще присъстват ли европейски държави на срещата през 2024 година?

Годишната среща на върха на БРИКС, планирана за края на тази година, се очаква да се проведе през втората половина на лятото, следвайки модела от предишните години.

17.04.2024 12:00 2 мин. четене

Доларът достигна 5-месечен връх – как се отрази това на другите валути

Индексът на щатския долар (DXY) наскоро достигна петмесечен връх, подкрепен от неочаквано добрите данни за продажбите на дребно в САЩ, докато ключови валути като японската йена и британския паунд бяха подложени на натиск за понижение.

17.04.2024 9:00 2 мин. четене

Google ще инвестира над $100 милиарда в изкуствен интелект

Подразделението за изкуствен интелект на Google, ръководено от главния инженер Хасабис, обяви безпрецедентна инвестиция в размер на над $100 милиарда в изкуствен интелект (AI).

17.04.2024 8:00 1 мин. четене

БРИКС: Важно съобщение от Иран и Китай

Китай и Иран, които са членове на алианса БРИКС, са твърдо обединени на фона на последните събития.

17.04.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.