НАЧАЛО Регулации

BaFin обмисля индивидуален подход за класифициране на незаменяемите токени (NFT)

март 10, 2023 12:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
BaFin обмисля индивидуален подход за класифициране на незаменяемите токени (NFT)

Федералният орган за финансов надзор на Германия (BaFin) публикува обяснителна бележка относно правната класификация на незаменяемите токени (NFT).

Агенцията все още не е готова да класифицира NFT като ценни книжа и предлага те да бъдат оценявани за всеки отделен случай.

BaFin заяви, че понастоящем не вижда как незаменяемите токени отговарят на критериите, за да бъдат считани за ценни книжа, но признава, че това може да се промени в бъдеще. Например, ако значителен брой NFT въплъщават едни и същи вземания за изплащане и лихви, BaFin може да ги счита за ценни книжа. Освен това, да предположим, че даден незаменяем токен включва документация за права на експлоатация или собственост, като например обещание за разпределение. В този случай той може да се счита за инвестиция.

BaFin препоръча индивидуален подход към класифицирането на NFT като “крипто актив”. Въпреки това агенцията смята, че шансът незаменяемите токни да представляват “крипто актив” е дори по-малък от класификацията като инвестиции, предвид липсата на незабавна обменяемост и стандартизация.

Въпреки трудностите с класификацията, BaFin подчерта, че NFT са свободни от изисквания за лицензиране, с изключение на заместителите, които попадат в категорията на финансовите инструменти. Това означава, че незаменяемите токени не са обект на надзора на BaFin за борба с прането на пари (AML), освен ако не се разглеждат отделно като “крипто активи”. Ако дадено NFT е класифициран като “крипто актив”, то трябва да отговаря на изискванията на надзора за борба с прането на пари.

Интересно е, че неотдавнашно проучване на платформата за метауслуги Metajuice установи, че почти трима от всеки четирима NFT колекционери на нейната платформа купуват незаменяеми токени заради статута, уникалността и естетиката. Само 13% от участниците в проучването са заявили, че купуват NFT, за да ги препродадат в бъдеще. Тези данни показват, че търсенето на тези токени се определя предимно от културна и художествена стойност, а не от финансова изгода.

Като цяло подходът на BaFin към класифицирането на NFT отразява сложността на този нововъзникващ клас активи. Тъй като пазарът на незаменяемите токени се развива и съзрява, регулаторите ще продължат да се борят с дефинирането и регулирането на тези уникални и все по-популярни дигитални активи.

С какво се занимава Федералният орган за финансов надзор на Германия (BaFin)?

Федералният орган за финансов надзор на Германия, по-известен като BaFin, е финансова регулаторна агенция, която наблюдава и контролира финансовите институции, пазари и продукти в Германия. Основната му отговорност е да гарантира стабилността, целостта и ефективността на германската финансова система, както и да защитава потребителите и инвеститорите от измамни или нелоялни практики.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Хакер превърна $71 в $1.59 милиона чрез уязвимост – ето как


Обхватът на правомощията на регулатора включва банки, застрахователни дружества, инвестиционни посредници, капиталови пазари, платежни системи и финансови продукти като ценни книжа, деривати и криптовалути. BaFin има правомощията да издава лицензи, да извършва инспекции и разследвания, да налага санкции и глоби и да си сътрудничи с други национални и международни регулаторни органи. Освен това BaFin играе ключова роля при формирането на финансовите регулации и политики на национално ниво и на ниво Европейски съюз.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

SEC предупреди инвеститорите за рисковете при крипто инвестирането

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) издаде “предупреждение за инвеститорите” относно рисковете от инвестиране в дигитални активи.

март 26, 2023 12:00 3 мин. четене

Ценни книжа ли са криптовалутите? Поглед към регулаторния и финансовия им статут

Нарастващата популярност на криптовалутите породи множество въпроси, включително дали те трябва да се считат за ценни книжа.

март 25, 2023 20:00 5 мин. четене

SEC предупреждава инвеститорите за рисковете в крипто

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) издаде “предупреждение за инвеститорите” относно рисковете от инвестиране в цифрови активи.

март 25, 2023 11:00 2 мин. четене

Фед ще преразгледа надзора и регулирането след фалита на Silicon Valley Bank

Председателят на Федералния резерв (Фед), Джером Пауъл публично призна, че неговият регулатор е бил изненадан от внезапния срив на Silicon Valley Bank (SVB), въпреки че е отговарял за надзора ѝ.

март 24, 2023 8:00 3 мин. четене