НАЧАЛО Други

Arm на SoftBank търси оценка от $52 милиарда при своето IPO

септември 6, 2023 14:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Arm на SoftBank търси оценка от $52 милиарда при своето IPO

Arm на SoftBank Group търси оценка от над $52 милиарда при първичното си публично предлагане (IPO), съобщи във вторник дизайнерът на чипове, който започва да се подготвя за най-голямото предлагане на фондовата борса в САЩ за тази година.

SoftBank предлага 95.5 милиона американски депозитарни акции на базираната в Обединеното кралство компания за $47 до $51 за брой и иска да набере до $4.87 милиарда в горната част на диапазона, заяви Arm в регулаторно заявление.

Arm, която е ключова част от веригата за доставка на чипове, като проектира полупроводници, които се намират в повечето от смартфоните в света, по-рано поиска да бъде оценена на $60-$70 милиарда при първичното публично предлагане. Сделката на Vision Fund на SoftBank оценява Arm на повече от $64 милиарда, въз основа на подадената от Arm информация.

Освен това ключови инвеститори, сред които Apple, Google, Nvidia, Samsung, Intel и TSMC, са изразили интерес да закупят акции на Arm на стойност до $735 милиона на цената на IPO-то, според компанията.

В подадената във вторник информация се разкрива и ново “дългосрочно споразумение” между Apple и Arm, което гарантира, че производителят на iPhone ще има възможност да разработва процесори, базирани на дизайна на Arm, “след 2040 г.”. Apple е един от най-значимите и дългогодишни клиенти на Arm, като е изиграла роля в създаването му като част от съвместно предприятие през 1990 г.

SoftBank придоби Arm за $32 милиарда през 2016 г.; въпреки това сегашната й целева оценка е по-ниска от предполагаемата оценка от $64 милиарда, получена преди по-малко от месец при сделка с нейния Vision Fund – инвестиционен инструмент, управляван от японския конгломерат, подкрепен от Саудитска Арабия, на стойност $100 милиарда.

След първичното публично предлагане SoftBank ще запази 90.6% собственост върху компанията, като се очаква то да приключи през следващата седмица. Компаниите ще стартират своето роудшоу в Ню Йорк във вторник, представяйки на потенциалните инвеститори това, което се очаква да бъде едно от най-големите IPO-та за годината.

Сред десетте крайъгълни инвеститори, новооткрити във вторник, са производителите на чипове AMD и MediaTek, както и Cadence и Synopsys, които предоставят инструменти за проектиране на чипове.

В списъка на стратегическите поддръжници не присъства Qualcomm, един от най-големите производители на мобилни чипове в света и значителен клиент на Arm. Това отсъствие идва в момент, когато двете компании са въвлечени в съдебни спорове по въпроси, свързани с лицензирането на интелектуална собственост.

Преди публикуването на ценовия диапазон във вторник някои мениджъри на фондове изразиха съмнение относно способността на SoftBank да убеди инвеститорите да платят до $50 милиарда за компания, която е отчела стагниращи приходи и намаляващи печалби преди IPO-то.

Консорциумът от 28 поематели за първичното публично предлагане се ръководи от Barclays, Goldman Sachs, JPMorgan Chase и Mizuho. Raine Group, бутикова инвестиционна банка, която е свързана със SoftBank и чийто съосновател Джефри Сине е член на борда на Arm, е водещ консултант по сделката.

Източник: FinancialTimes

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.