НАЧАЛО Други

Apple и Tesla може вече да не са “сигурни” инвестиции

18.01.2024 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Apple и Tesla може вече да не са “сигурни” инвестиции

Инвеститорите в Apple и Tesla изглеждат все по-загрижени, тъй като разочароващите данни за растежа в Китай продължават да оказват влияние върху световните пазари.

Майк О’Рурк, главен технически стратег в JonesTrading, подчерта постоянния натиск върху акциите на Великолепната седморка, които са от решаващо значение за подкрепата на S&P 500 в условията на сътресения през 2024 г.

Apple и Tesla, които преживяват бурно начало на годината със загуби от съответно 4% и 11%, са изправени пред ескалиращи предизвикателства. Значителна част от проблемите им изглежда са свързани с експозицията им към китайския пазар, като Китай представлява 19% от приходите на Apple през 2023 г. и приблизително 22% за Tesla през първите девет месеца на предходната година.

Конкурентната среда в Китай се оказва решаващ фактор. Apple наскоро намали цените на телефоните в Китай, за да се пребори с конкуренти като Huawei, докато Tesla се сблъска с ценова война в страната, пример за което са неотдавнашните съкращения и прекъсвания в Германия поради нападенията на кораби в Червено море. Джени Харди, портфолио мениджър в GP Bullhound Global Technology Fund, подчерта, че за тези технологични гиганти основната грижа е конкурентната среда, а не основните им пазари.

Питър Наваро, бивш търговски съветник на Белия дом, добави предпазлива гледна точка, предполагайки, че Apple и Tesla, които са възложили значителна част от производството си на Китай, сега са уязвими от решенията на китайското ръководство.

Тъй като акциите в САЩ, особено в технологичния сектор, отбелязват понижения, данните за продажбите на дребно се превръщат в решаващ фактор, влияещ върху динамиката на пазара.

В заключение, съвкупността от свързани с Китай предизвикателства, конкурентен натиск и геополитическа несигурност поражда съмнения относно сигурността на инвестициите в Apple и Tesla.

Пейзажът изглежда все по-сложен – от ценови войни до потенциални пазарни забрани. Инвеститорите, от големи мениджъри на хедж фондове до малки играчи на дребно, са принудени да се замислят за сигурността на притежаването на акции на Apple и Tesla, като се питат дали тези някога надеждни инвестиции все още осигуряват сигурно пристанище в настоящия икономически и геополитически климат.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Прогноза за пазарите на петрол – какво да очакваме?

Миналата седмица промените на пазара на суров петрол бяха силно повлияни от дискусиите около лихвените политики на Федералния резерв на САЩ.

26.02.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: 30 държави в готовност да се присъединят към съюза още тази година

Няколко развиващи се нации се подготвят да станат част от алианса БРИКС през 2024 г.

26.02.2024 8:00 2 мин. четене

Златото проби над $2,040 на фона на слабия долар

Щатският долар показа признаци на спад през последните дни, като повишеното търсене на сигурни активи цената на златото над $2040.

26.02.2024 7:00 2 мин. четене

БРИКС: Още една държава готова да влезе в алианса през 2024 година

Президентът на Венецуела Николас Мадуро наскоро изрази намерението на страната си да се присъедини към алианса БРИКС в близко бъдеще, както стана ясно по време на неотдавнашна телевизионна изява.

25.02.2024 16:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.