НАЧАЛО Други

Американските инвеститори очакват нормални нива на инфлация, но не и рецесия

26.03.2024 17:15 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Американските инвеститори очакват нормални нива на инфлация, но не и рецесия

Само преди година прогнозите на инвестиционните банки и Уолстрийт предвиждаха рецесия в САЩ поради продължаващата инфлация и повишаващите се лихвени проценти.

Неотдавнашната устойчивост както на потребителите, така и на бизнеса в САЩ обаче доведе до забележителна промяна в нагласите на анализаторите, които до голяма степен изоставиха прогнозите за рецесия.

Вместо това нараства вярата в сценария “без приземяване”, при който инфлацията остава малко над целта на Федералния резерв, но икономическият растеж остава стабилен.

Тази промяна следва отхвърлянето на опасенията за инфлацията от страна на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, който заяви, че последните доклади не са променили постепенното понижение към целта от 2%.

Проучването на Deutsche Bank разкрива, че около 45% от инвеститорите сега клонят към този сценарий на “липса на приземяване”, което е значително отклонение от предишните мнения.

Тази нагласа, описвана като подобна на ситуацията “Голдилокс”, се характеризира със силна икономика и минимална намеса от страна на централните банки.

Преобладаващият оптимизъм на пазарите предполага увереност в толерантността на Фед към умерената инфлация, въпреки че прогнозите сочат инфлация малко над целевата. Вследствие на това опасенията за рецесия намаляха, като само 13% от анкетираните очакват такава през тази година, в сравнение с 59% само преди три месеца.

Въпреки това 2024 г. остава година на икономическа несигурност, като експертите се затрудняват да прогнозират бъдещата траектория на американската икономика. Нарастването на несигурността подчертава сложността, присъща на прогнозирането на икономическите тенденции в условията на променящи се обстоятелства.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Ще присъстват ли европейски държави на срещата през 2024 година?

Годишната среща на върха на БРИКС, планирана за края на тази година, се очаква да се проведе през втората половина на лятото, следвайки модела от предишните години.

17.04.2024 12:00 2 мин. четене

Доларът достигна 5-месечен връх – как се отрази това на другите валути

Индексът на щатския долар (DXY) наскоро достигна петмесечен връх, подкрепен от неочаквано добрите данни за продажбите на дребно в САЩ, докато ключови валути като японската йена и британския паунд бяха подложени на натиск за понижение.

17.04.2024 9:00 2 мин. четене

Google ще инвестира над $100 милиарда в изкуствен интелект

Подразделението за изкуствен интелект на Google, ръководено от главния инженер Хасабис, обяви безпрецедентна инвестиция в размер на над $100 милиарда в изкуствен интелект (AI).

17.04.2024 8:00 1 мин. четене

БРИКС: Важно съобщение от Иран и Китай

Китай и Иран, които са членове на алианса БРИКС, са твърдо обединени на фона на последните събития.

17.04.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.