НАЧАЛО Други

Американската икономика изправена пред големи предизвикателства следващата седмица

18.02.2024 20:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Американската икономика изправена пред големи предизвикателства следващата седмица

През следващата седмица американската икономика очаква сериозни предизвикателства на фона на сложна смесица от сигнали.

Оптимизмът на потребителите, изразен в проучване на Мичиганския университет, загатва за устойчивост, но под повърхността се крият опасения за инфлацията. Както докладите за индекса на цените на производител (PPI), така и за индекса на потребителските цени (CPI) сочат устойчивост на инфлацията, което поставя пред Федералния резерв дилема относно корекциите на лихвените проценти.

Рекордно високите стойности на фондовия пазар контрастират с основните проблеми на пазара на труда, включително намаленото работно време и замразяването на наемането на служители, особено в сектори като ресторантьорството. Въпреки впечатляващото увеличение на броя на работните места през януари, пукнатините на пазара на труда пораждат съмнения за устойчивост.

Инфлацията продължава да бъде в центъра на вниманието, като докладът за индекса на потребителските цени показва по-високи от очакваните увеличения, а нарастващите нива на просрочените задължения по кредитни карти засилват икономическата тревога. Главният икономист на Citi за САЩ предупреди срещу “меко приземяване“, прогнозирайки предстояща рецесия на фона на основни проблеми като високата безработица и застоя в потребителските разходи. Стягащата се хватка на повишаващите се лихвени проценти и предпазливите инвестиционни стратегии предполагат труден път за американския бизнес.

Тъй като икономиката се подготвя за тези предизвикателства, тя е изправена пред деликатно балансиране между оптимизма и несигурността. Въпреки че настроенията на потребителите остават оптимистични, а фондовият пазар отразява оптимизма, подхранван от ентусиазма на изкуствения интелект и стабилните корпоративни печалби, основните икономически реалности рисуват по-предпазлива картина.

Предстоящата седмица е на път да разкрие дали икономиката ще успее да се справи с тези предизвикателства, или ще бъде изправена пред по-бурен път напред, белязан от икономически насрещни ветрове и несигурност.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Доларът засенчва повечето азиатски валути

Основните азиатски валути, на които преди се гледаше като на потенциални претенденти за надмощие на щатския долар, сега се сблъскват със значителни затруднения на валутните пазари.

16.04.2024 11:00 2 мин. четене

Топ германска банка ще предлага крипто услуги

Най-голямата федерална банка в Германия, Landesbank Baden-Württemberg (LBBW), с активи на обща стойност 333 милиарда евро, създаде стратегическо партньорство с Bitpanda Technology Solutions, водеща европейска крипто платформа.

16.04.2024 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Съюзът призовава Близкия изток да зареже долара в търговията с петрол

Напрежението в Близкия изток нараства след серия от над 300 ракетни атаки с дронове, извършени от Иран срещу Израел, които бяха прихванати от защитната система “Железен купол”.

16.04.2024 7:00 1 мин. четене

Ето към кои крипто акции да се насочите през април

През изминалата година пазарът на криптовалути отбеляза съживяване след период на охлаждане през 2022 г., задвижван от фактори като регулаторни одобрения на спот Биткойн ETF и очакване на по-ниски лихвени проценти.

15.04.2024 19:20 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.