НАЧАЛО Други

Американската дигитална валута ще бъде пусната до 5 години според Wells Fargo

октомври 28, 2023 14:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Американската дигитална валута ще бъде пусната до 5 години според Wells Fargo

Стратези от дъщерното дружество на Wells Fargo прогнозират, че през следващите пет години САЩ може да въведат дигитална валута на централната банка (CBDC).

След заповедта на президента Джо Байдън, с която се разрешава на Федералния резерв да проучи технологията CBDC, ръководителят на отдела за стратегии за реални активи на Wells Fargo Advisors Джон Лафорж и анализаторът на инвестиционни стратегии Мейсън Мендес предлагат потенциален график.

Те смятат, че разработването, одобряването и въвеждането в употреба на CBDC в САЩ може да отнеме от три до пет години. Неотдавнашното стартиране на FedNow, програма за бързи плащания, несвързана с блокчейн технологията през юли 2023 г., може да предложи някои идеи за този график.

Макар че официалното проучване на FedNow започна почти десетилетие преди пускането ѝ през септември 2013 г., анализаторите не очакват CBDC да отнеме толкова време, за да се материализира. Въпреки това те смятат, че може да минат още няколко години, преди да бъде установен окончателен дизайн.

Анализаторите подчертаха, че дискусиите около потенциалния CBDC проект на САЩ вероятно ще се засилят. По своята същност CBDC са програмируеми, което позволява потенциално проследяване, наблюдение и контрол от страна на властите. От съществено значение е обаче да се отбележи, че гъвкавостта на технологията може да се приспособи и към проекти, съобразени с неприкосновеността на личния живот.

Въпреки че не е установен конкретен проект за CBDC, различни избрани служители, включително кандидати за президент, започнаха да изразяват загриженост за неприкосновеността на личните данни на хората. Очаква се този разговор да набере скорост с наближаването на изборите през 2024 г.

Що се отнася до необходимостта от CBDC за най-голямата икономика в света, анализаторите на Wells Fargo Advisors са на мнение, че все още не е представен убедителен аргумент защо американците се “нуждаят” от CBDC.

Макар че централните органи като Фед и Министерството на финансите биха могли да се възползват от проследими пари, трябва внимателно да се обмисли потенциалният компромис между подобрената парична информация за централните регулатори и потенциалната загуба на правото на личен живот на индивида в държава, основана на такива принципи.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

JPMorgan може да напусне Китай ако САЩ наредят

Изпълнителният директор на JP Morgan, Джейми Даймън, обсъди позицията на компанията си по отношение на бизнеса ѝ в Китай.

декември 2, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.