НАЧАЛО Други

Амбициозният план на Китай за борбата с имотната криза

27.05.2024 11:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Амбициозният план на Китай за борбата с имотната криза

Пекин представи най-амбициозния си досега план за спасяване на изпитващия затруднения пазар на недвижими имоти - стъпка, която инвеститорите очакват с нетърпение от месеци. Въпреки това не е сигурно дали тези мерки ще успеят.

Пакетът включва няколко ключови елемента. Централно място в плана заема политика, изпробвана в един от големите градове: местните власти закупуват непродадени жилища от строителните предприемачи и ги превръщат в социални жилища на достъпни цени. Освен това пакетът включва намаления на лихвените проценти по ипотечните кредити и на коефициентите за първоначална вноска. От решаващо значение е, че той включва и 300 милиарда юана ($41.5 милиарда) евтино финансиране от централната банка в подкрепа на държавните покупки на непродадени имоти.

Това съобщение бе направено бързо след априлското заседание на Политбюро, висшия ръководен орган на Китай, което подчерта, че стабилизирането на сектора на недвижимите имоти сега е основен приоритет за Пекин, който се стреми да подмлади растежа на втората по големина икономика в света.

„Политиците осъзнават спешната необходимост да се предотврати открита криза в сектора на недвижимите имоти“, заяви Жаопен Син, старши стратег за Китай в ANZ Research. „Новият спасителен план показва решимостта на политиците да променят нещата.“

Въпреки спешността и всеобхватния характер на плана, експертите се опасяват, че пакетът може да е твърде малък по мащаб, за да бъде напълно ефективен, и може да се сблъска с проблеми при финансирането.

За да се върне предлагането на жилища на нивата от 2018 г., когато бе пикът на бума на пазара на недвижими имоти, може да са необходими повече от 7 трилиона юана ($967 милиарда) във всички градове, се посочва в изследователска бележка на анализатори от Goldman Sachs от понеделник. Тази цифра е над 20 пъти по-голяма от обявеното от Китайската народна банка (КНБ) финансиране в размер на 300 млрд. юана ($41.5 милиарда).

Въпреки че китайската икономика расте по-бързо от очакваното в началото на тази година, секторът на недвижимите имоти – който някога допринасяше за до 30% от икономическата активност – продължава да тежи на общия напредък. Сериозното влияние на този сектор подчерта предизвикателствата, пред които е изправен Пекин при стабилизирането на пазара на недвижими имоти с настоящия мащаб на спасителния си пакет.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Още една държава загърбва долара, затвърждавайки съюза си с Русия

На фона на усилията на БРИКС за дедоларизация, Виетнам обяви плана си да се откаже от щатския долар в международната търговия.

22.06.2024 8:05 2 мин. четене

Основателят на SoftBank призна за грешка свързана с Nvidia, струвала на компанията над $150 милиарда

Масайоши Сон, основател на SoftBank Group, призна за значителна финансова грешка свързана с Nvidia.

22.06.2024 7:00 1 мин. четене

Срив на крипто акциите на фона на пазарната корекция

Крипто акциите са в низходяща тенденция заедно с дигиталните активи, което се дължи на негативните макроикономически фактори и мечите пазарни настроения.

22.06.2024 6:30 2 мин. четене

Банковата криза в Япония се влошава – но това може да е добра новина за Биткойн

Изглежда, че банковата криза в Япония е на прага на сериозна ескалация, което може да доведе до вливане на ликвидност с американски долари и да даде тласък на Биткойн (BTC) и по-широкия крипто пазар.

22.06.2024 6:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.