НАЧАЛО Други

Amazon инвестира $4 милиарда в AI стартъп

септември 26, 2023 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Amazon инвестира $4 милиарда в AI стартъп

Amazon.com Inc. възнамерява да инвестира до $4 милиарда в Anthropic, с което показва амбицията си да играе важна роля в областта на генеративния изкуствен интелект.

Тази инвестиция служи като силен вот на доверие към разрастващия се стартъп. В рамките на стратегическо партньорство Anthropic ще прехвърли значителна част от своя софтуер в центровете за данни на Amazon Web Services (AWS), използвайки патентованите чипове на AWS за обучение на своите модели на изкуствен интелект, които захранват приложения като чатботове.

Това сътрудничество осигурява на Anthropic достъп до огромните изчислителни възможности на Amazon, като същевременно предоставя на стартъпа финансовата подкрепа, необходима за покриване на значителните разходи, свързани с обучението и експлоатацията на мащабни модели на изкуствен интелект.

Първоначалната инвестиция от Amazon възлиза на $1.25 милиарда, а Amazon ще притежава миноритарен дял в Anthropic, както се посочва в съвместно изявление, публикувано от компаниите. Тази инвестиция, която потенциално може да достигне $4 милиарда, бележи една от най-значимите корпоративни сделки, пряко свързани с AWS.

Въпреки че AWS е доминираща сила в областта на изчисленията по заявка и съхранението на данни, тя търси виден партньор в областта на генеративния AI.

Навлизането на Amazon в областта на генеративния AI подчертава признаването на водещата роля на Microsoft в тази област. Anthropic, основана от ветерани от OpenAI, се фокусира върху създаването на по-безопасни чатботове за задачи като обобщаване, търсене, отговаряне на въпроси и кодиране.

Този стратегически ход не само укрепва позициите на Amazon в областта на изкуствения интелект, но и подчертава нейното вътрешно предприятие за производство на чипове, включващо процесори Trainium и Inferentia, предназначени за приложения за машинно обучение. Това развитие може потенциално да прекъсне зависимостта от скъпите чипове на Nvidia Corp. за авангардни приложения на AI.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.