НАЧАЛО Други

АКЦИЯ: Банки във Франция обвинени във финансови измами за €100 милиарда

март 28, 2023 19:39 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
АКЦИЯ: Банки във Франция обвинени във финансови измами за €100 милиарда

Във вторник френските и германските власти започнаха координирани обиски в Париж и околностите във връзка с продължаващо разследване на възможни данъчни измами.

Разследването се фокусира върху използването на практиките “cum cum” от страна на банките, които позволяват на богати клиенти да избягват данъци върху дивидентите чрез сложни правни структури, според Bloomberg.

Обиските са насочени към четири френски банки, включително Societe Generale, BNP Paribas, Exane и Natixis и международната банка HSBC. Финансовата прокуратура във Франция заяви, че банките са заподозрени в пране на пари и данъчни измами, като Societe Generale, BNP Paribas и Exane са заподозрени и в утежнени данъчни измами.

Разследването е свързано с проверка, започната от френските власти през декември 2021 г. В него участват 16 съдии-следователи и над 150 разследващи агенти, се посочва в изявление на Финансовата прокуратура. Шестима прокурори от Кьолн, Германия, също са участвали в обиските.

“Cum cum” практиките са често използвани в банковата индустрия от десетилетия. Въпреки това през 2018 г. те бяха подложени на щателна проверка след репортерски проект на германската разследваща медия Correctiv, наречен “Досиетата CumEx”.

Проектът разкри, че банки, търговци на ценни книжа и адвокати са успели да разделят дивиденти по начин, който им е позволил да избегнат плащането на данъци в размер на цели $62.9 милиарда в цяла Европа. Най-големи потърпевши са Германия и Франция, чиито загуби възлизат съответно на около $36.2 милиарда и $17 милиарда.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Чанпен Джао отрича твърденията на CFTC за манипулиране на пазара


Германското правителство беше въвлечено в голям скандал, в който участваха висши служители, включително канцлерът Олаф Шолц. Той беше призован да даде показания три пъти под клетва относно връзките си с Warburg Bank и осведомеността си за нейните операции.

Проведените във вторник операции по претърсване и изземване показват, че френските и германските власти активно преследват лицата, замесени в “cum cum” скандала и продължават да се стремят към премахване на укриването на данъци.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как да изкарвате пари с ChatGPT

В тази статия ще видите пет начина, по които можете да използвате ChatGPT, за да печелите пари, като например създаване на съдържание, проектиране на инструменти с изкуствен интелект и др.

май 30, 2023 8:00 4 мин. четене

БРИКС: Саудитска Арабия иска да финансира алианса

Според информацията Новата банка за развитие (NDB), известна още като “банката на БРИКС”, в момента обсъжда потенциалното си партньорство със Саудитска Арабия.

май 29, 2023 20:00 3 мин. четене

Ето на какво се дължи ускорената дедоларизация според Лин Олдън

Макроикономическият експерт Лин Олдън идентифицира два важни фактора, които подхранват вълната на дедоларизация.

май 29, 2023 19:00 2 мин. четене

САЩ постигат споразумение за лимита на дълга

Президентът Байдън и Кевин Маккарти, председателят на Народното събрание, постигнаха предварително споразумение относно лимита на дълга и правителствените разходи.

май 29, 2023 15:12 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.