НАЧАЛО Други

Акциите на технологичните компании на път да обърнат бичите тенденции

27.02.2024 20:05 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Акциите на технологичните компании на път да обърнат бичите тенденции

Понастоящем технологичните акции се радват на значителен ръст на стойността, който до голяма степен се дължи на впечатляващия отчет за приходите на Nvidia Corp., довел до рекордно високи стойности както на Nasdaq-100, така и на технологичния сектор на S&P 500 през предходната седмица.

Въпреки това, под повърхността на тези постижения на ниво индекси, индикациите сочат, че инерцията, движеща растежа на сектора през изминалата година, отслабва.

По-специално, нерентабилните технологични компании започват да бележат спад. Различни индикатори за динамика разкриват забавяне на темповете, с които технологичните акции средно превъзхождат тези от S&P 500. Освен това делът на технологичните акции, които се търгуват над средносрочните си средни стойности, е намалял спрямо последните върхове, въпреки че все още остава над 50%.

Едновременно с това оценките на средните технологични акции са се възстановили до нива, наблюдавани за последно през ноември 2021 г., както твърди Джей Си О’Хара, главен пазарен специалист в Roth MKM.

Въпреки че технологичните акции продължават да показват възходяща тенденция, тяхното превъзходство в сравнение със средната стойност на акциите от S&P 500 се забавя. Тази тенденция е очевидна при показателя, измерващ по-доброто представяне на средните технологични акции спрямо акциите от S&P 500 през последните 65 дни.

В исторически план подобни промени са предвещавали периоди на слабо представяне на технологичните акции, наблюдавани не само през 2022 г., но и през 2020 г.

Процентът на технологичните акции, които се търгуват над своите пълзящи средни стойности, намалява. Въпреки че технологичният сектор на S&P 500 все още се търгува доста над междинната си средна стойност, отделните технологични акции започват да изостават.

Освен това инвеститорите плащат значителна премия за средната технологична акция, както показва 12-месечното съотношение цена/печалба, което наскоро достигна 35 пъти, напомняйки нивата, предшестващи пазарния връх в края на 2021 г.

Търговците на опции проявяват повишена алчност, особено очевидна преди отчета за приходите на Nvidia Corp. както се вижда от 10-дневното съотношение пут-кол, което твърдо навлиза в територията на алчността. Историческите модели обаче сочат, че търсенето на опции е склонно да се върне към средната стойност.

Дори нерентабилните технологични компании, които преди това се покачваха на фона на широкото пазарно рали, сега изпитват натиск за понижение от началото на 2024 г. насам. Това явление, наречено “изхвърляне на боклука“, доведе до значителен спад на акциите на тези компании.

Макар че О’Хара не прогнозира незабавно оттегляне от технологичните акции, той отбелязва ръст на запитванията от клиенти, които търсят инвестиционни алтернативи извън технологичния сектор. Той очаква скромно отдръпване, което може да доведе до спад на сектора под 50-дневната пълзяща средна стойност, което предполага потенциални мерки за защита на инвеститорите от понижение.

Въпреки неотдавнашните рекордни стойности на основните индекси, включително Nasdaq-100, S&P 500 и Dow Jones Industrial Average, и трите се търгуваха на отрицателна територия в ранния следобед в понеделник.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Зарязването на долара – основната тема на предстоящата среща в Русия

Според неотдавнашно изявление на дипломат акцентът на срещата на върха на БРИКС през 2024 г. ще бъде поставен главно върху програмата за дедоларизация.

24.04.2024 12:00 2 мин. четене

Огромен ръст на крипто даренията за благотворителност

Крипто даренията трансформират американската филантропия: Над $2 милиарда са събрани през 2023 г., като 56% от водещите благотворителни организации приемат дигитални активи.

24.04.2024 10:12 2 мин. четене

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.