НАЧАЛО Финтех

Африканските фирми за парични преводи процъфтяват, взимайки превес над банките

ОКТ. 26, 2020 18:15 3 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Африканските фирми за парични преводи процъфтяват, взимайки превес над банките

След като избяга от икономическа криза в родното си Зимбабве, Брайтън Такавира успя да подкрепи майка си у дома със скромни печалби от малък парфюмериен бизнес, който той създаде в Южна Африка.

 

Тогава пандемията удари. Границите бяха затворени. Автобусите, с които беше изпратил парите си, спряха да се движат.


"Трябваше да изпратя нещо, дори няколко долара“, каза Такавира, макар че това понякога означаваше да мине без хляб. Затова той изпробва компания за онлайн преводи по препоръка на приятел.


Той е един от многото африкански мигранти, които биват тласнати към услуги за дигитален трансфер, често за първи път, по време на пандемията.


Това подхрани бум в Африка на компании за парични преводи, въпреки прогнозите на Световната банка за исторически спад от 20% до 445 милиарда долара на парични преводи към по-бедните страни през тази година поради предизвикания от пандемия глобален икономически спад


"Видяхме увеличение на трансферите, тъй като диаспората искаше да помогне на семейството си“, каза Патрик Ръсел, който ръководи мобилни финансови услуги за Близкия изток и Африка във френската телекомуникационна компания Orange - голям играч във френскоговорящата Африка.


Пандемията даде на компаниите за преводи предимство пред тяхната основна конкуренция в Африка: разтегнатите неформални мрежи от търговци, шофьори на автобуси и пътници, използвани от много емигранти за изпращане на пари вкъщи.


"Видяхме наплив от нови клиенти и виждаме, че те основно идват при нас от неформалния пазар“, каза Анди Джури, главен изпълнителен директор на Mukuru, компанията, която Такивара сега използва.


Джури и други ръководители на индустрията казват, че смяната вероятно ще продължи, тъй като услугите за цифрови парични преводи обикновено са по-евтини, по-бързи и по-безопасни от неформалните мрежи, които правителствата трудно регулират.


Mukuru, който се фокусира главно върху африканските парични преводи и позволява на клиентите да изпращат както пари, така и хранителни стоки, е отчел приблизително 75% ускорение на растежа в сравнение с миналата година.


'Лъч надежда'


По данни на Световната банка паричните преводи към Африка на юг от Сахара миналата година официално възлизат на 48 милиарда долара. Експерти обаче казват, че тази цифра разказва само част от историята.


Голяма част от парите, които африканците изпращат до дома си чрез неформални мрежи, липсват в официалните данни.


Тъй като тези мрежи спряха по време на блокирането, официалният бизнес за превод на пари - особено цифровите платформи - изведнъж беше единственият вариант.


Според данните на Кенийската централна банка, паричните преводи в Кения са се увеличили с 6,5% през август в сравнение със същия период миналата година. Притоците на парични преводи в Зимбабве са се увеличили с 33% през юли.


Миналата седмица компанията за онлайн преводи WorldRemit съобщи, че трансферите до Зимбабве чрез нейната услуга са се удвоили през последните шест месеца.


Azimo, компания със седалище в Обединеното кралство, чиито основни африкански пазари включват Нигерия, Гана и Кения, отбеляза ръст от близо 200% спрямо очаквания брой нови клиенти през април, май и юни.


"Бих го заменил за никаква пандемия...", заяви изпълнителният директор на Azimo Майкъл Кент пред Ройтерс. 


"Но предвид това, което се случва, мисля, че навсякъде виждаме цифрово приемане във финансовите услуги."


Фирмите за парични преводи получиха допълнителен тласък в началото на пандемията, когато африканските централни банки намалиха таксите и отслабиха ограниченията за цифрови транзакции, за да насърчат обществеността да използва цифрови услуги, за да улесни социалното дистанциране.


"Вероятно бих се съгласил със Световната банка, че общият размер (на паричните преводи) ще намалее“, каза Даре Окоуджо, основател на MFS Africa. 


"Но всеки, който се занимава с дигитално съдържание, всъщност би спечелил пазарен дял и ще види увеличение в обема.“


Компанията, която управлява мрежи в 36 африкански държави за насочване на парични преводи между мобилни парични сметки, е отчела годишен ръст на транзакциите от над 90% през 2020 г.


Анализаторите казват, че индустрията е в опвратен момент.


"Ако успеем да накараме парите да текат с по-малко триене, ще бъде по-добре за всички.", каза Тимъти Огдън, управляващ директор на Инициативата за финансов достъп в Нюйоркския университет.


Такавира, чийто брат също работи в Южна Африка, казва, че сега използва Mukuru всеки месец, за да изпраща пари и хранителни стоки до 60-годишната си майка в селските райони на Зимбабве, където инфлацията достига 650%.


"Заплатата ми не купува много ... Когато момчетата ми изпратят пари, това наистина помага", каза майка му Гладис Музира пред Ройтерс.


Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (1)
BTC пасивен доход! ОКТ. 28, 2020 100% пасивен доход в биткойн!Моля копирайте линка повече информация:https://www.olx.bg/ad/platforma-za-arbitrazhna-targoviya-na-kriptovaluta-CID555-ID8luIH.html
Изкажете мнение
Още Финтех новини

Affirm подава документи за IPO

Финансовите резултати на компанията показват, че Affirm, който раздава персонализирани заеми на вноски на потребителите на мястото на продажба, има примамлива комбинация от бързо нарастващи приходи и ...
НОЕ. 25, 2020 13:27 3 МИН . ЧЕТЕНЕ

SBI стартира услуга за Биткойн кредитиране

Според официално съобщение от 24-ти ноември, новата платформа за крипто кредитиране ще позволи на потребителите да заемат своите крипто на SBI и да печелят лихва в размер на 1% с включени данъци. Нова...
НОЕ. 24, 2020 17:25 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Ripple официално обяви Bank of America като топ партньор на сайта си

Междувременно, тъй като XRP остава около $0.50, много големи борси - включително ODL платформите на Ripple - преместват изключително големи количества XRP: повече от 310 милиона монети.Bank of America...
НОЕ. 23, 2020 15:40 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Подкрепена от Джеф Безос платформа стартира крипто търговия в Африка

Това стана, след като събра средства на стойност 30 милиона долара и получи подкрепата на милиардера предприемач и венчър капиталист Джеф Безос.В туит съоснователят и главен изпълнителен директор на C...
НОЕ. 23, 2020 13:35 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света