Home

Ето колко пари успява да отмъкне средно една “rug pull” измама

02.02.2024 18:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето колко пари успява да отмъкне средно една “rug pull” измама

Крипто пазарът преживя трудна година в миналото, но разпространението на "rug-pull" измамите в сектора се запази.

Според неотдавнашен доклад на Chainalysis над половината от ERC-20 токените на Етериум, регистрирани на децентрализирани борси (DEX) през 2023 г., отговарят на критериите, показващи потенциални “pump and dump” схеми.

В типичния сценарий на pump and dump схемите, злонамерени участници убеждават инвеститорите да закупят даден токен, само за да продадат значителна част от предлагането. Това води до внезапен спад в стойността на токена, оставяйки нищо неподозиращите инвеститори с безполезни активи.

Измамниците често използват тактики като “wash” търговия, като изкуствено завишават търговската активност без реални промени в собствеността. Това създава подвеждащо впечатление за по-голямо търсене и стойност на актива.

През предходната година Chainalysis идентифицира 90,408 потенциални ERC-20 pump and dump схеми, което генерира печалба от $241.6 милиона за тези, които организират измамите.

Средната печалба обаче е била сравнително ниска – $2,672. За да открие тези схеми, Chainalysis се фокусира върху токени, търгувани поне пет пъти на DEX, преди един адрес да премахне 70% или повече от ликвидността им, оставяйки токена с минимални средства от ликвидния пул.

Изключително важно е да се отбележи, че макар Chainalysis да идентифицира случаи, отговарящи на посочените критерии, не всеки случай може да бъде категорично доказан като схема за манипулиране на пазара. Въпреки скромните печалби в повечето сценарии за pump and dump, някои манипулатори се откроиха, като един портфейл организира 81 потенциални схеми, реализирайки печалба от $830,000.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Аржентина се превръща във водещия крипто център в Латинска Америка

Аржентина се превърна във водещата латиноамериканска държава по приток на криптовалути, изпреварвайки Бразилия.

11.10.2024 8:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Почти половината от хедж фондовете имат експозиция към крипто

В светлината на нарастващата регулаторна яснота около спот ETF-ите за Биткойн и Етериум, почти половината от традиционните хедж фондове вече инвестират в дигитални активи.

11.10.2024 6:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

БРИКС: Саудитският престолонаследник ще пропусне следващата среща

Според изявление на Кремъл саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман няма да присъства на предстоящата среща на върха на БРИКС в Русия.

10.10.2024 22:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Джъстин Сън бе избран за министър-председател на Либерландия

Основателят на Tron Джъстин Сън е поел нова роля като министър-председател на Либерландия – самопровъзгласила се микронация, разположена между Хърватия и Сърбия.

10.10.2024 21:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.